Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 23/07/2020 - Perşembe

Panzehir: Gümüş

  • Pandemi nedeniyle, ekonomik aktivitenin durmaması adına merkez bankaları ve devletlerden gelen uçsuz bucaksız mali desteklere, umut verici aşı haberleri de eklenince, risk iştahı küresel çapta yüksek seyretmeye son günlerde devam ediyor.
  • Küresel olarak, ABD Doları'nda yaşanan zayıflık belirgin bir hal aldı. EURUSD paritesi dün 1,16 seviyesini test ederek, ikinci hedef bölgemiz olan 1,17 - 1,18 bandına yelken açtı. EUR uzun poziyonumuzu tutmaya devam ediyoruz (bakınız grafik).
  • Paranın tıpkı matbaada gazete basılır misali fütursuzca basılabildiği günümüzde, artan risklere karşı panzehir olarak yatırımcılar kıymetli madenlere sığınıyor.
  • Altının ons fiyat dün 1,875 dolar seviyesini aşarak 2011 yılında test edilen - tüm zamanların zirvesi - 1,920 dolara bir adım daha yaklaştı. Bu minvalde, gram altın 412 TL ile tarihi zirvesini bir adım daha yukarı taşıdı. Devamının da gelebileceğini öngörüyoruz.
  • Altına göre, zirve seviyesinin daha yarısına bile gelemeyen endüstriyel metal gümüşün, parabolik bir yükselişle kuzeye ilerlediğini görüyoruz. Son 5 hafta %37 değer kazanan gümüşün, altına göre daha büyük bir potansiyel taşıdığını, yukarda 26 dolar seviyesini takip ettiğimizin altını çizelim (bakınız grafik).
  • Her iki kıymetli metalde de, ara ara kar satışları görülebilecek olsa da, yönün yukarı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Altında, 1,765 ve 1,800 dolar seviyesinden; gümüşte ise 15,50 seviyesinden açtığımız uzun pozisyonlarımızı, dün 21,50 dolar seviyesinden daha da güçlendirdik.
  • Petrol cepheside grafik hata kabul etmez prensibi ile 45 dolar/varil seviyesinden Mart ayında açılan kapı aralığı (aşağı yönlü kopma) neredeyse geri doldu. Petrolde 45 dolar seviyesinin üzeri yeni bir fiyatlama penceresi açacak olsa da, beklentimiz bu yönde değil.
  • Türkiye cephesinde, dün ele aldığımız farklı tonda raporumuzda söz ettiğimiz üzere, dış politikada daha agresif bir çizgiye geçilirken, risk algısı da bir miktar bozuluyor. Evvelki gün, Oruç Reis gemisinin Rodos ve Meis etrafında sismik araştırma yapmak için "Navtex" ilan etmesi, jeopolitik risk algısını bir miktar yukarıya çekti.
  • Mısır ve Libya ekseninde devam eden gergin süreç de göz önüne alınırsa, Türk mali piyasalarının yurtdışı olumlu havadan tam olarak yararlanamadığını ve bir miktar satış baskısı ile karşı karşıya kaldığını itiraf etmek gerekiyor.
  • Dolar zayıflığına paralel, hafta başı, USDTRY kuru neredeyse 25 iş günü ardından 6,85/6,86 bölgesinde kurtlarak 6,82 seviyesine kadar gerilese de, tırmanan jeopolitik riskler nedeniyle yeniden 6,85’li seviyelere döndü.
  • EURUSD paritesinin 1,16 seviyesine yürüdüğü bir ortamda, içeride USDTRY’nin 6,85/6,86 aşkı, TL’nin sepet bazında değer kaybı anlamına geliyor. Sepet kur, son 7 haftadır kesintisiz yükselerek tüm zamanların zirvesinin bir adım gerisine yerleşti. Benzer bir şekilde, EURTRY kurunun da psikolojik 8 seviyesine doğru yelken açtığını söyleyebiliriz.
  • Borsa İstanbul cephesinde de durum pek farklı değil. 120 bin seviyesinde tıkanan endeksin, eğer teknik sayımımız doğru ise, ilerleyen günlerde son bir manevra ile 124-130bin aralığına doğru ilerleyeceğini düşünüyoruz.
  • Bugün içeride en önemli gündem maddesi, TCMB Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantısı. Her ne kadar faizlerde bir değişiklik beklenmese de, politika metnine serpiştirilecek bazı önemli ve belki şahin ibareler, piyasa yansıması bulabilir!
  • Rasyonel olarak sorgulasak da, bol paranın pek çok ayıbı örttüğü günümüzde, mali piyasalarda var olan iyimserlik bugüne de taşınabilir. Asya piyasaları, güne pek de iyimser karşılamasa da, haftaya düzenlenecek FED toplantısı ve ilave destek beklentisi, piyasaları motive ediyor.


Ø  Gümüş: Yön yukarı

Gümüşün, altına göre ucuz kalması, yatırımcıların dikkatinden kaçmamış. Son haftalarda görülen sert yükselişin parabolik bir halde devam etme ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Bu bağlamda, yukarda 26,20 dolar seviyesini önemsediğimizi not edelim.
  1595480225c73ddd6f40bb98510e4f4055890058c2_1_1200.jpg

Altının zirve seviyesinin bir adım uzağında olmasından hareketle, gümüşün daha büyük bir potansiyel taşıdığını, bir ons altın almak için vazgeçilmesi gereken gümüşü gösteren ‘altın gümüş rasyosu’ halen daha gümüş lehine kapanmaya devam ettiğini not edelim.
  1595480226b2db3475b0378621c6e4bcd989af4508_2_1200.jpg

Ø  EURUSD: Yön sınırlı da olsa yukarı

Amerikan faizlerinin reel anlamda eksiye geçmesi bir tarafta, AB'nin siyasi geleceğine ilişkin risklerin mutabakata varılan 750 milyar EUR paket ile azalması sonrası, EURUSD paritesi beklentimize paralel kuzeye ilerlemeye devam ediyor. Yukarda hedef seviyemiz 1,17 – 1,18 aralığı. Kar al bölgesine doğru ilerlediğimizi not etmek gerekiyor.

1595480226a1b7e68183369e7d3ff623acec90bba0_3_1200.jpg
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.