Günlük Piyasa Bülteni
Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.
Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.
Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 21/10/2024 - Pazartesi
Metalik patlama: Gümüş son 12 yılın zirvesinde!- ABD borsaları haftanın son iş gününü yükselişle tamamlarken, ABD'nin en geniş tanımlı endeksi veya en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi, 2024 yılında 47 kez tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapanış yaparak yeni bir rekora imza attı. Sene başından bu yana da %23 yükseliş kaydettiğini not edelim. Hisse senetleri rekorları kırarken, hafta sonuna riski almak istemeyen yatırımcıların güvenli limanlara sığınmak istemeleri ile altını ons fiyatı haftayı 2,720 dolar seviyesinden tamamlayarak yeni bir rekor kırdı! Yılbaşından bu yana %32'den fazla yükselen altının 1979 yılında kaydettiği %126 yükselişten bu yana en iyi yılına doğru ilerlediğini not etmemiz gerekiyor.
- İsrail'den yapılan açıklamaya göre, İran'ın Netanyahu'ya suikast girişiminde bulunduğunun iddia edilmesi jeopolitik risk algısını bir basamak daha artırdı. Yeni haftanın ilk işlem gününde altın ons fiyatının 2,730 dolar seviyesini aştığını not edelim. ABD başkanlık seçimlerin ve küresel belirsizlikler son dönemde baskın olsa da, altın için uzun bir süre önce ön plana taşıdığımız 2,550 ve 2,700 dolar seviyelerindeki hedeflerimiz gerçekleşmesi ardından orta vadede 3bin dolar hedefimizi korumaya devam ettiğimizin altını bir kez daha çizmek isteriz.
- Daha büyük bir potansiyel taşıdığını adeta durmaksızın söylediğimiz gümüşün yoluna devam edebilmesi için geride bıraktığımız haftayı oldukça önemsediğimiz 32,15 dolar seviyesinin üzerinde (son 11 yılın en yüksek haftalık kapanışı) kapatmasının önemli bir sinyal olacağını cuma günü bültenimizde belirtmiştik. Adeta sesimizi duyan gümüş, haftanın son iş gününü büyük bir patlama yaparak 33,65 dolar seviyesinden %6 yükseliş kapatması ardından bu sabah 34 dolar seviyesinin de üzerine yükseldi. Bültenimizi yakından takip eden okurlarımızın ilk hedef seviyesi olarak 35 dolar, devamında ise tüm zamanların zirvesini hedeflediğimiz pekâlâ biliyorlar (bakınız grafikler).
- Gümüş ve altında uzun pozisyonlarımızı korumaya devam ederken, benzer bir şekilde, geçen hafta bültenimizde belirttiğimiz üzere, adeta 'kapıyı çalan' Bitcoin, haftayı yine önemsediğimiz teknik bir seviye olan 68,500 dolar seviyesinin üzerinde tamamlayıp önemli bir sinyal verdi. 5 Kasım ABD seçimlerine sadece iki hafta kala, bazı finansal araçlarda Trump'ın zaferinin yükselişte olduğuna dair iddiaların da arttığını okuyoruz. Cumhuriyetçi adayın tarife, vergi ve göç politikaları enflasyonist olarak görülmesi tahviller için negatif, dolar için ise pozitif görülürken, kripto para birimlerine karşı daha olumlu bir duruş sergilediği de bir kez daha hatırlatalım. Doların yine 'silah' olarak kullanılacak olmasından endişe eden yatırımcıların altın talebi devam ederken, geçen hafta %10 yükseliş kaydeden bitcoinin ay boyunca da şu ana kadar %8 artış gösterdiğini not edelim. Teknik mânâda yukarı yönlü isteğin korunacağını düşünüyoruz.
- Türk mali piyasalarında ise geride bıraktığımız hafta TCMB'nin sıkı duruşunu devam ettirerek faiz indirim imasında bulunmaması ardından USDTRY kuru 34,20'li seviyelerde salınmaya devam ederken, hisse senetlerindeki sert satışlar gözümüzden kaçmadı. Faiz indirimlerinin yakın vadede ufukta görülmemesine paralel BIST100 ana endeksi haftanın son iş gününü %2,3 düşüşle tamamlarken, haftayı da son yedi ayın dibinden tamamladı. Teknik bir bakış açısı ile, 8,700 endeks seviyesi altında düşüşün ivme kazanacağını göz ardı etmemek gerekiyor. TCMB faiz indirimine başlayana kadar veya bu yönde ilk gelecek sinyale kadar hisse senetlerinin pek de belini doğrultamayacağını düşünüyoruz. Bu minvalde, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü yaptığı bir konuşmada enflasyon için biraz daha sabredeceğiz diyerek piyasada cereyan eden dedikodulara da net bir cevap vermiş oldu. Faiz oranlarının bir müddet daha yüksek kalacağın netlik kazanması ve kârsızlık sorunun gölgesinde BİST Banka endeksi (XBANK) haftanın son iş gününü %4,7 düşüşle son altı ayın en düşük seviyesinden tamamladı.
- Yeni gün ve hafta başlangıcında Asya piyasalarında havanın iyimser olduğunu görüyoruz. Çin, ekonomiyi canlandırmaya yönelik teşvik tedbirleri paketinin bir parçası olarak geçen ay diğer politika faiz oranlarında yaptığı indirimlerin ardından, aylık sabitlemede (fixing) beklendiği gibi gösterge borç verme faiz oranlarını düşürdü. Geçen ay ekonomiyi yeniden büyütmek adına açıklanan önlem veya teşviklerden bu yana, Çin'in mavi çip endeksi CSI300 günlük hareket rekorları kırarak %14'ten fazla artış gösterdi. Cuma günü basın toplantısında konuşan yetkililer, ekonominin hükümetin %5 civarındaki tüm yıl büyüme hedefine ulaşabileceğinden emin olduklarını ifade ettiler ve yıl sonuna kadar bankaların rezerv oranlarında yeni bir kesintinin sinyali verdiler.
- Hafta sonu başlayacak olan IMF-Dünya Bankası toplantıları öncesi IMF artan kamu borcu karşısında uyardı bulundu. ABD ve Çin'in öncülüğünde kamu borcunun 100 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini tahmin ederek, birçok ülke için mali görünümün beklenenden daha kötü olabileceği uyarısında bulundu.
*Bitcoin

*Gümüş

*Gümüş (ilk hedef 35 dolar)

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının
yazarı
hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.