Günlük Piyasa Bülteni
Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.
Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.
Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 11/08/2020 - Salı
Maçta uzatma anları oynanıyor. Hakem bitiş düdüğünü çalmak üzere- Türk mali piyasaları, geride bıraktığımız hafta yaşanan türbülans ardından haftanın ilk iş gününde daha ılımlı bir seyir izlemeye çalıştı.
- Türk insanının barometresi konumunda olan USDTRY kuru, günü 7,30 seviyelerinden karşılaması ardından, günün ilerleyen saatlerinde 7,23 seviyelerine doğru bir düşüş sergilese de, bu eğilimde çok da kalıcı olamadı.
- Bu tip zigzag hareketlere veya yüksek volatiliteye karşı okurlarımızı dün uyarmış, dalga boyuna ilişkin (çift taraflı) hazırlıklı olunması gerektiğini söylemiştik.
- TCMB’nin örtülü de olsa faizi artışı ile likiditeyi kısması, öte yandan BDDK'nın aktif rasyosunda güncellemeye gitmesi (kredi artış hızı yavaşlayacak) bir nebze de olsa Türk mali piyasalarında tansiyonun dün gün içinde düşmesine yardımcı oldu.
- Günün ilerleyen saatlerinde, döviz talebinin de azalması ve TL’de tansiyonu kısmen de olsa düşmesine paralel, BİST100 endeksi günü %1,4 artışla 1,075 puan seviyesinden tamamlarken, bankacılık hisselerinin olumsuz ayrışmaya devam ettiğini gördük.
- 2 yıllık gösterge bileşik faiz son 10 ayın zirvesi olan %13,37 seviyesinde yüksek seyrini korurken, CDS primleri yatay bir seyir aldı. Lakin, bankaların mevduat faizlerini yükseltmesine paralel, kredi faizleri nin de yukarıya geldiğini görüyoruz.
- Akşam saatlerinde, gün içinde kaydedilen iyimser hava, kabine toplantısı sonrasında konuşan Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz oranları ile ilgili açıklaması ardından yerini yeniden satıcılı bir seyre terk etti.
- Sn. Cumhurbaşkanı, faizlerin %24’den %8,25’e kadar gerilediğini ve daha da düşeceğini söyleyince, USDTRY kuru yeniden güne başladığı 7,30 seviyelerinin üzerine döndü.
- Akşam saatlerinde, Türkiye ile Yunansitan’ın Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge kapsamında karşılıklı navtex ilan etmesi, tansiyonu daha da artırdı. Türkiye'nin Oruç Reis sismik araştırma gemisini hidrokarbon arama çalışmalarına devam etmek üzere Doğu Akdeniz'e göndermesi sonrası Yunanistan Silahlı Kuvvetleri teyakkuza geçti. Türk donanması 2 günlük tatbikat başlatırken, suların ısınması, jeopolitik risk kapsamında TL üzerinde bir miktar da olsa baskı kurdu.
- Dün açıklanan önemli veriler arasında, Hazine nakit dengesinin Temmuz ayında 30,8 milyar TL açık verdiğini görüyoruz. Yılın ilk yedi ayı sonunda nakit bütçe açığı 140,1 milyar TL ile ile geçen yılın 73,8 milyar TL olan açığının üzerinde olurken, son 12 aylık açık 196,9 milyar TL’ye yükseldi. Hazine'nin nakit dengesindeki açık doğal olarak borçlanma ihtiyacını da yukarı çekiyor.
- Öte yandan, TÜİK Mayıs ayı istihdam raporunu açıkladı. İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %12,9 oldu. Dünyada, Covid-19 ile birlikte işsizlik oranları sert bir şekilde yükseliş kaydederken, Türkiye'de işsizlik oranının gerilemesi oldukça çarpıcı bir durum.
- Küresel mali piyasalarda ise iyimserliğin genel hatları ile devam ettiğini söyleyebiliriz. Önde gelen merkez bankalarının pandemiye karşı devreye soktuğu ultra gevşek para politikaları (%0 hatta negatif faiz ve getiriler, ucu bucağı görünmeyen paralar) ile küresel cephede ‘dolar sat’ da ne alırsan al rallisi devam etse de, kanaatimizce sonlara yaklaşıyor.
- Örnek vermek gerekirse, pandeminin kasıp kavurduğu Mart ayında yaşanan piyasa çöküşü dikkate alınırsa, Altın %42 , Gümüş %156 , Bitcoin %214 , ABD borsası Nasdaq %67 , Brent cinsi petrol %189 değer kazanırken, EUR dolar karşısında %12 prim yaptı. Haliye dolar endeksinin de yaklaşık %10 gerilediğini ve son 28 ayın en düşük seviyesine geldiğini not etmek gerekiyor.
- Hiçbir ağaç cennete kadar uzamaz sözünden hareketle, ucuz doları kademe kademe almaya başladık. Sert geçen maçta, hakemin bitiş düdüğünü çalmaya yakın olduğunu, Ağustos’un ikinci yarısı veya Eylül başı, piyasaları sert bir düzeltme hareketinin beklediğini düşünüyoruz.
- Bu minvalde, yavaş yavaş GBPUSD paritesinde dolar lehine kısa pozisyona geçtik. Gümüş ve altında uzun pozisyonumuzu (her ne kadar her ikisi de aşırı alım bölgesine geçse de) koruma gayreti içindeyiz. Gümüşte ilk 2 hedefimiz olan 26 ve 30 dolar ardından 34 doları hedefliyoruz. Altın pozisyonlarımızı bir nebze de olsun hafifletsek de, korumaya devam ediyoruz (2,176 ve devamında 2,300 seviyeleri teknik olarak mümkün görünüyor.)
- Bugün Almanya’da ZEW endeksi, ABD’de ise ÜFE enflasyonu; içeride ise Hazine ihalelerini takip edeceğiz.
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının
yazarı
hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.