Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 04/10/2023 - Çarşamba

Küresel arenada risk iştahı her geçen gün biraz daha bozuluyor!

  • ABD'de Çalışma Bakanlığı'nın dün açıkladığı İş İlanları ve İşgücü Devri Anketi veya JOLTS olarak bilinen istihdam göstergesi rapor beklentilerden daha iyi sonuçlandı. ABD ekonomisi açısından her ayın ilk cuması açıklanan resmî istihdam raporu kadar önem arz eden JOLTS raporu art arda üç aylık düşüşün ardından ciddi bir sıçrama kaydederek son 2 yılı aşkın sürenin en yükseğinde sonuçlandı: beklenti 8,8 milyon; gerçekleşme 9,61 milyon oldu. 
  • JOLTS raporunun son 2 yılın en yüksek seviyesine sıçraması beraberinde piyasa yansımasına da neden oldu. JOLTS raporunda gözlemlenen sert geri dönüş, FED'in Kasım ayında faiz artırımına gideceği iddiasını da güçlendirmeye başladı. FED'in %5,375 seviyesine çıkardığı politika faiz multi yılları en yüksek seviyesine işaret etmesine rağmen, hâlen daha sıkı olan işgücü piyasası sonrasında ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,80 seviyesine yükselerek 2007 yılından bu yana -son 16 yılın- en yüksek seviyesini bir adım daha kuzeye taşıdı.  
  • Ekonomi öğretisinde, yüksek faiz hadleri ile hisse senetleri arasında var olan korelasyonun ters yönlü olduğunu biliyoruz. Risksiz ve sabit bir getiri sunan tahvil faizleri, cazibesini koruduğu dönemlerde hisse senedi piyasalarına yönelen parayı da cezbedebilir. Dün bu bağlamda, önde gelen ABD borsaları geceyi %2'ye varar oranda düşüşle tamamladı. ABD Doları son dönemde ciddi anlamda değer kazanması nedeniyle dün ilave bir değer kazanımı göremesek de, haftalar önce belirttiğimiz üzere doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY dün 107,24 seviyesini test ederek bizleri utandırmadı.  
  • Bu bağlamda, EURUSD paritesinde de haftalar önce ön plana çıkardığımız 1,04 seviyesinin kıyısına kadar gelmiş olduk: dün en düşük 1,0444 seviyesi test edildi. Old Trafford'dan dün akşam zaferle dönen Galatasaray sonrasında GBPUSD paritesi de son 7 ayın en düşük seviyesi olan 1,2060'a gerilerken, teknik mânâda haftanın 1,2090 seviyesinin altında kapanması durumunda da daha aşağıda 1,1765 seviyesini konuşacağız. 
  • Doların güçlü seyri ile arası pek de iyi olmayan ve faiz getirisi sunmayan kıymetli madenler cephesinde vermiş olduğumuz risk aşağı yönlü uyarısı ardından önemsediğimiz teknik seviyelerin kıyısına kadar da gelmiş olduk. Altın cephesinde teknik bir bakış açısıyla 1,800 - 1,815 ; gümüş cephesinde ise 20,00 - 20,50 dolar seviyelerinin alım yönünde (sıkı bir zarar kes stratejisi uygulanacaksa) kollanabileceğini düşünüyoruz.  
  • Uzun bir süredir Japon Yen'ini saatli bomba gibi gördüğümüzü belirtiyoruz. Dün dolar YEN karşısında 150 seviyesinin üzerinde yükselerek son 1 yılın en güçlü seviyesini test etti. Hatırlatmak gerekirse, 21 Ekim 2022 günü USDJPY paritesi 151,94 seviyesini test ederek Japon yetkilileri YEN'i desteklemek için 1998'den bu yana ilk kez müdahalede bulunmaya zorlamıştı. Dün de 150 seviyesinin aşılması sonrasında parite hızla 147,37 seviyesine kadar gerileyerek acaba bir müdahale mi oldu sorusunu sormamıza neden oldu. Maliye Bakanı Suzuki, bu sabah yaptığı açıklamada, Japonya'nın "hiçbir seçeneği göz ardı etmeden" YED'deki aşırı hareketlere karşı uygun adımları atacağını söyleyerek, piyasaları YEN alımına müdahale olasılığı konusunda tetikte tutacaklarını söyledi. Japonya'da müdahale tartışmalarının yeniden artmasıyla piyasanın da Bay Suzuki'yi zorladığını ve paritenin bu sabah yeninde 150 kritik seviyesine yaklaştığını görüyoruz! 
  • TCMB Başkanı Erkan dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda yeni bir bilgi veya söylem göremesek de, ayakları yere sağlam basan, gerçekçi görüş ve değerlendirmelere devam edildiğini not edelim. Canlı seyreden iç talebin enflasyon ve cari açığa yol açtığına işaret eden Başkan Erkan sıkı para politikası sürecinin altını bir kez daha çizerken, dezenflasyon sürecinin Haziran 2024 ayında başlayacağının altını çizdi. 
  • Dün TÜİK'in açıkladığı eylül ayı enflasyon rakamlarına göre aylık TÜFE %4,8 artarken, yıllık gerçekleşmeyi %61,5 seviyesine (bu yılın en yüksek) taşıdı. 
  • Doları güçlü seyrine paralel içeride de USDTRY kuru kamunun şefkatli ellerinde kontrollü bir şekilde yükselişini devam ettirip 27,55 seviyesine geldi. Not etmek gerekirse bu seviye tüm zamanların zirvesi. Hisse senetleri ise dün karmaşık bir seyir izledi. Ana endeks günü %0,3 oranında yükselişle tamamlarken, bankacılık endeksi ise %2 geriledi. CDS risk priminin ise yurtdışı olumsuz havaya binaen yeniden 400 baz puan seviyesinin üzerine yükseldiğini not edelim. 
  • Yeni gün başlangıcında Asya piyasasında YEN'in değer kaybının getirdiği tedirginlik ve müdahale endişesi hissediliyor. 10 yıllık Japon devlet tahvili bu sabah %0,79 seviyesine yükselerek son 10 yılın zirvesini test etti. Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise bu sabah acil tahvil alımı gerçekleştirdi ve daha önceki planlanmamış operasyonlarından daha fazla tahvil satın almayı teklif etse de, Japon devlet tahvili getirilerini 10 yılın en yüksek seviyelerinden indirmeyi başaramadı. Japonya'nın dünyanın tersine uyguladığı ilginç para politikasının sonuçlarının nereye varacağını merakla takip ediyoruz. 
  • Dolar bizim paramız ama sizin sorununuz diyen ABD Hazine Bakanı John Connally bir kez daha selamlamış olalım. Doların güçlü seyri gördüğünüz üzere değeri dolar ile ölçülen tüm finansal varlıklar üzerinde baskı kuruyor. Bu kadar güçlü doların da ABD ekonomisine zarar vermemesi de ayrı bir tartışma konusu. Güçlü dolar teması küresel arenada risk iştahının her geçen gün biraz daha bozulmasına neden oluyor. Avrupa (özellikle de Almanya) ve Çin ivme kaybetmeyi sürdürürken, ABD'de dün açıklanan güçlü JOLTS raporu sonrası FED'den kasım ayında 25 baz puan faiz artırım beklentisine %30 şans tanınıyor.  
  • ABD'de Meclis sözcüsü McCarthy'nin istifası sonrası Kongre adeta kilitlendi. ABD borsalarının geceyi %2'ye varan düşüşle tamamlaması ardından bu sabah pasifiğin diğer ucunda da hava tatsız. Gösterge endeks Tokyo borsası %2 düşüşle başı çekerken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de %0,4 civarında düşüşlerin hâkim olduğunu görüyoruz. Mali piyasaların gündeminde bugün Türkiye'de reel efektif döviz kuru, yurtdışında ise Almanya hizmetler PMI, Euro bölgesi hizmetler PMI, Euro bölgesi perakende satışlar, ABD ADP özel sektör istihdam ve ABD hizmetler PMI ve ISM hizmetler endeksleri  yakından takip edilecektir.

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.