Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 04/02/2021 - Perşembe

Kısa vadede Dolar’da değerlenme eğilimi var!

  • Son günlerde bültenlerimizi Reddit hareketi, GameStop ve Gümüş ile fazlası ile meşgul ettik. Bugün biraz daha klasik temamıza döneceğiz. Keza, kısa vadede doların değer kazanma ihtimalinin arttığını düşünüyoruz.
  • Türkiye’de dün açıklanan enflasyon rakamları, beklentilerin üzerinde sonuçlandı. TÜFE, yıllık olarak son 18 ayın, çekirdek enflasyon son 19 ayın, üretici enflasyonu ise son 20 ayın zirvesine yükseldi. Yurtiçi ÜFE ile TÜFE arasındaki fark 25 ayın zirvesinde! (bakınız grafik).
  • Bu veriler, TCMB’nin sıkı duruşunu teyit ettiği gibi, faiz indirim beklentisinin de yaz aylarına taşınmasına neden oldu. Nitekim, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’da, beklentilerinin üzerinde sonuçlanan enflasyon için “hedeflerden uzağız, önlemlerimizden taviz vermemeliyiz” dedi.
  • Dışarıda ise, dün AB’de açıklanan çekirdek enflasyonun son 6 senenin en yüksek seviyesine gelmesi, kafaları meşgul etti. Bir tarafta mutasyona uğrayan virüs, diğer tarafta aşı çalışmaları ve elbette küresel hisse senetlerinin gelmiş olduğu seviyelerin pahalı olarak görülmesi. Piyasalar kararsız!
  • Hatırlanacağı üzere, sene başı raporumuzda, yılın ilk çeyreğinde küresel olarak artacak enflasyonun, doların ellini kuvvetlendireceğini, piyasalarda bir miktar türbülans yaratacağını söylemiş, akabinde de, artan enflasyona rağmen FED’in faiz artırmayacak olmasının ’reel anlamda’ dolar faizini daha da eksiye çekeceğinden, piyasaların dönüp dolaşıp değer kazanan doları satacağını ve risk iştahının yeniden artacağını belirtmiştik.
  • Bu senaryomuz, eminin ki zihinlerde halen daha sıcak bir yer tutmaktadır. Temel anlamda, üst paragraftaki argümanlara ilave olarak (enflasyon endişesi) geçen haftadan itibaren hayatımıza giren Reddit ‘savaşçılarının’ da yarattığı ters rüzgar, finansal piyasaların bir gün yukarı bir gün aşağıya denge bulmakta zorlanmasına neden oluyor.
  • İçeride ise, TL’nin koruma kalkanının (faiz) en az 4-5 ay daha yüksek seviyelerde kalacağının anlaşılması, TL'deki değerlenmenin devam edeceğine bizleri inandırıyor. Takdir edersiniz ki, yurtdışında hava bozarsa, bunu TL ve TL cinsi varlıklar da eşlik edecektir. Ama büyük resimde, kur cephesinde bir müddet yatay hatta yukarı doğru bir düzeltme ardından 6,85 hedefi ile yeni bir düşüş dalgası başlayacağı üzerinde oyun planımıza sıkı sıkı sarılıyoruz (bakınız grafik).
  • Dünyada ise, dolar endeksinde, teknik olarak da rahatlıkla görülebileceği üzere, bir miktar değerlenme olabileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda, EURUSD paritesi 1,20 ; GBPUSD paritesi 1,35 seviyesinin altına gerileyebilir. Haftalık kapanışı önemle takip edeceğiz (bakınız grafik).
  • Hülasa, dolarda bir miktar yükselişe, geriye kalan her şeyde ise değer kaybına (geçici bir süre için) hazır olmak gerekiyor. Yılın flaş yatırım enstrümanı olan gümüşte, esecek dolar rüzgarı ile, görülmesi durumunda 25-26 dolar bandını alım fırsatı olarak göreceğiz.  
  • Brent petrolün varil fiyatı, gerek makro ekonomik verilerde görülen toparlanma, gerek OPEC+’nın üretim kesintisi, gerekse de ABD'de azalan stoklara paralel bu sabah 59 dolara ulaştı. Enerji ithal eden Türkiye’nin enflasyonla mücadelesini sekteye uğratacak bir gelişme olduğunu da not düşelim.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya borsaları günü %1-2 bandında düşüşle karşılıyor. ABD borsalarının vadeli endekslerinde de hava bulutlu. Gün pek de iyimser başlamıyor. Emtia fiyatlarında geri çekilme devam edebilir.
  • Veri takviminde ise, her hafta Perşembe günü olduğu üzere, TCMB’nin haftalık para ve banka istatistikleri (yurtiçi yerleşik DTH) ve menkul kıymet raporunu takip edeceğiz (yurtdışı yerleşiklerin TL ile aşkı). TCMB, reel efektif döviz kurunu açıklayacak. Yurtdışında ise İngiltere Merkez Bankası faiz toplantısı (politika değişikliği beklenmiyor), ABD işsizlik maaşı başvuruları takip edilebilir.

 
Ø  USDTRY

USDTRY kurunda iyimser havanın korunacağını beklesek de, kısa vadeli olarak bir miktar yükseliş görebileceğimizi göz ardı etmiyoruz. Altını çizmek gerekirse, yükseliş hareketini trend değişikliği yerine, düzeltme hareketi olarak kabul edeceğiz. Bunun da uzun boylu olmayacağını, ya da aşağı yönlü trendi değiştirmeyeceğini, tekrar ederek ‘sadece bir düzeltmeden’ ibaret kalacağını düşünüyoruz. Geniş bir bakış açısıyla, 7,09 - 7,30 seviyeleri arasında yaşanacak bir düzeltme ardından (sağlıklı), psikolojik 7 seviyesinin altını (6,85) hedefleyeceğiz. 

1612416853ecef40a21bf27264ec85901287522334_1_1200.jpg
 

Ø  DXY

Dolar endeksinde hem düşen trend çizgisi yukarı yönlü aşılmış, hem de teknik analizde sıklıkla rastlanan ve yükseliş sinyali veren TOBO (ters omuz baş omuz) görüntüsü hakim. Bu minvalde, yukarıda 93 seviyesine doğru bir hareket bizleri şaşırtmamalı.

1612416853cf6bf913b18835067164873b2e6d3111_2_1200.jpg  


Ø  GBPUSD

Pandemide 35 yılın dibini gören GBPUSD paritesi, neredeyse son 1 yıldır yükseliş trendinde. Dolar endeksinde beklediğimiz yükselişe paralel, Sterlin’in 1,35 seviyesinin altında haftalık kapanış yapması, aşağı yönlü bir düzeltemenin habercisi olabilir. Teknik göstergeler de, aşırı alım seviyesinden düzeltme isteğini teyit ediyor.  
 
16124168533d2ac3dac6d58b77a19313726b4181c2_3_1200.jpg
 

Ø  Enflasyon

TÜİK Ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Aylık TÜFE, piyasanın da bizim de beklentimizin üzerinde %1,68 artış kaydederek, yıllık enflasyonu %14,97 ile son 18 ayın zirvesinde taşıdı.

Benzer bir şekilde, üreticiye yansıyan enflasyon da (ÜFE), aylık bazda %2,66 artarken, yıllık rakamı %26,16'ya taşıdı (son 20 ayın zirvesi).

Enflasyonun alt kalemlerine baktığımızda, ana harcama grupları itibariyle, giyim ve ayakkabı grubundaki %4,37'lik düşüş ve %0,03 düşen eğitim grupları dışında enflasyonda yükseliş eğilimi genele yayılmış. Özellikle, sağlık grubunda %4,25 yükseliş dikkat çekiyor.

Yurtiçi ÜFE ile TÜFE arasındaki fark yıllık bazda 11,19 tam puan ile son 25 ayın en yüksek seviyesine geldi. Üreticilerin maliyet artışı yaşadıklarını, ama bunu tüketici fiyatlarına yansıtamadıkları yönünde yorumladık.

TCMB’nin favori endeksi çekirdek enflasyon C’nin yıllık bazda %15,50 artış kaydederek son 19 ayın zirvesine yükselmesi dikkat çekici. Bu bakış açısı ile, TCMB'nin sıkı duruşu daha da iyi anlaşılıyor. Faiz indirim beklentisi yaz aylarını uzayabilir.

161241685302b956e8a6e999f0bd502a4acee57e38_4_1200.jpg

161241685407489b555d94b30c9f18657e4bafbbf9_5_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.