Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 22/06/2020 - Pazartesi

Kır zincirlerini gel aşka kanalım seninle…

  • Geride bıraktığımız haftanın geneli, temkinli iyimser bir seyirle tamamlandı. Küresel piyasalarda var olan tedirginlik, merkez bankalarının sınırsız desteği ile şimdilik dengeye oturdu.
  • Yatırımcılar, bir tarafta küresel çapta izolasyonların ve tedbirleri gevşetilmesi ile normalleşmeyi kutlamaya çalışırken, diğer bir tarafta ise artan vaka sayıları, ‘ikinci tur’ bir satış dalgası yaratır mı endişesini de beraberinde taşıyor.
  • Buna rağmen, hem para hem de maliye politikası aracılığı ile ekonomik aktivitenin durmaması için sarf edilen yoğun çaba, finansal piyasaları, getiri arayışına iterek hisse senedi piyasalarında rallinin sürmesine yardımcı oluyor.
  • İçeride de durum pek de farklı değil. Her ne kadar genele yayılan bir alım dalgasından söz edemesek de, geçen hafta, Türkiye Varlık Fonunun Turkcell hisselerini yukarı taşıması ile BİST100 endeksi haftayı %4’e yakın yükselişle tamamladı.
  • USD/TRY cephesinde, 6,84-6,85 seviyesinin ne kadar önemli bir teknik seviye olduğu bir kez daha görmüş olduk. Geride bıraktığımız haftanın genelinde, 6,85 etrafındaki yatay seyir  korunurken, zincirini koparması durumunda, geminin ilk etapta 6,98 seviyesine doğru ilerlemesini bekliyoruz (bakınız grafik).
  • BDDK'nın açıkladığı haftalık verilere göre, kamu bankalarının yabancı para net genel pozisyonu (bilanço içi ve dışı döviz varlık ve yükümlülükleri arasındaki fark) 12 Haziran itibariyle  -37,4 milyar TL oldu (kabaca 5,5 milyar dolar). 2018'den bu yana, kamu bankalarının yabancı para net genel pozisyon eksi bir değer alırken, bu eğilim 2019 sonundan itibaren daha da ivmelendi.
  • Geçen haftalarda dolar karşısında sırası ile 1,14 ve 1,28 seviyesinin üzerine fırlayan EUR ve GBP, haftayı 1,1190 ve 1,2340 seviyelerinde tamamladı. Doların (endeksinin) serbest düşüşünü 10 Haziran tarihinde tamamlaması ile kademeli olarak değer kazanmaya devam etmesi olası görülüyor. Sterlinin kendine has sorunları nedeniyle, GBP/USD paritesinde kısa, EUR/GBP paritesinde uzun pozisyonumuzu korumaya devam ediyoruz.
  • Küresel iyimserliğin yardımı ile hem kıymetli metaller hem de petrol fiyatları yükselişini geçen hafta da sürdürdü. İran ve Irak’ın arz kesintisini daha sonraya ertelemesi ile Brent petrol 43 dolara kadar yürüdü. Daha da yukarıda (şimdilik zor görünse de) 50 dolar seviyesi görülüyor.
  • Altının ons fiyatı aşağıda 1,680 yukarıda ise 1,765 ile çizilen adeta oyun alanının içinde hareket ediyor. Haftayı olumlu kaptan ve yeniden 1,750 doların üzerine çıkan sarı metalin portföylerde yer alması gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz. 1,765 usd/ons seviyesi üzerinde hareket ivme kazanabilir (bakınız grafik).
  • Dünya Sağlık Örgütü, vaka sayılarında ciddi artış olduğunu açıklamasına rağmen, izolasyonların kademeli olarak gevşetilmeye devam edilmesi ve aşı çalışmalarına yönelik iyimser haberler, piyasaların motive etmeye devam ediyor.
  • Yeni haftanın ilk iş gününü karşılayan Asya piyasaları, yaşanan ‘ikinci dalga’ korkusu veya tırmanan jeopolitik risklere rağmen haftayı iyimser kucaklıyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinin de olumlu görünüm sergilediğini not edelim.
  • Türkiye'nin Libya konusunda ABD ile arzulanan sinerjiyi yeniden yakalaması ardından Mısır Lideri Sisi’nin müdahale tehdidi yakından takip edilmelidir. Bölgede sular ısınabilir.
  • Genel hatları ile bakılırsa, iyimserlik küresel çapta devam edeceğe benziyor. Dolar endeksi dipten hızlı dönmüştü, biraz soluklanmaya ihtiyaç duyabilir. USD/TRY kurunda ve altında ‘kır zincirlerini gel aşka kanalım seninle’ şarkısı çalsa da, 6,85 ve 1,765 dolar seviyeleri kalıcı olarak geçilmeden acele edilmemelidir. Borsa İstanbul cephesinde ise yukarıda biraz daha yükseliş için yer olduğunu düşünüyoruz.


Ø  USD/TRY

Uzun bir süredir, USD/TRY kurunda teknik bir seviye olarak gördüğümüz 6,84-6,85 etrafında dar bantta hareketlilik dikkat çekiyor.

Bir adım daha geriden bakarsak, sarı alandaki üçgenden çıkan USD/TRY kuru, yukarda 7,2690 seviyesi ile tarihi zirvesini bir adım daha yukarıya taşımıştı. O günden sonra, 6,6900 seviyesine kadar gevşeyen kur, yeniden 6,85 seviyesine toparladı. Teknik bir bakış açısı ile, 6,85 seviyesinden kurtulması durumunda, daha da yukarıda 6,98 seviyesi ilk hedef seviyesi olarak takip edilebilir.

1592802763ffbc74f5305eb6fd5ff94bcbd7112f47_1_1200.jpg  

Ø  XAU/USD

Altının ons fiyatı adeta futbol sahasının çizgileri misali aşağıda 1,680 yukarıda ise 1,765 arasında sıkıştı. Her aşağıya gelişte güç toplayan sarı metalin, 1,765 üzerinde gücüne güç katacağını düşünüyoruz. Şimdilik uzun pozisyonlarımızı korumaya devam ederken, seviyenin yukarı yönlü geçilmesini, ilave alım için (ilk etapta 1,790 hedefi ile) fırsat olarak okuyacağız.

1592802764a8b8328128bdf63f87024739a5aad3f0_2_1200.jpg 1592802764eb6138ff5491b42297a6908638c21487_3_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.