Günlük Piyasa Bülteni
Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.
Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.
Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 14/03/2025 - Cuma
Güvenli limana kaçış: Hisse senetleri satılıyor, altın rekor kırıyor!- Bugün bültenimizin başlığı "Türk mali piyasalarının rengi sarı lacivert" olmalıydı ama olmadı. Dün akşam çok güzel bir futbol oynayan ve savaşan Fenerbahçemiz maalesef penaltılarda çeyrek final biletini alamadı. Sağlık olsun diyerek uzun gecenin ardından dönelim rengi kırmızıdan yeşile dönen piyasalara. Tarife savaşlarının tetiklediği küresel satış baskısı risk iştahını olumsuz etkilemeye dün de devam etti. ABD'de en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi geceyi %1,4 düşüşle son altı ayın en düşük seviyesine gerilerken tamamlarken, 2023 yılından bu yana ilk kez zirve seviyesinden %10,1 düşmek suretiyle düzeltme bölgesine de girmiş oldu.
- ABD'nin sürüdürlemez olarak kabûl gören ve her yüz günde bir trilyon dolar büyüyen kamu borcu karşısında arzı sabit altın ve bitcoin gibi para birimlerini itibarlı para birimlerine karşı mütemadiyen alım tavsiyesi ile öneriyoruz. Bu minvalde, itibarlı para birimine (fiat money) yani fiziksel bir emtia (örneğin altın veya gümüş) tarafından desteklenmeyen, tamamen hükûmet otoritesine dayanan sisteme baş kaldıran altın bu sabah 3bin dolar seviyesine gelerek hedef seviyemize de ulaşmış oldu!
- Değeri, onu çıkaran devletin garantisine ve ekonomideki genel kabûlüne bağlı olan itibarlı para birimlerinin yaşadığı 'itibarsızlık' devam ettikçe, mevcut belirsizlik ortamının da yardımı ile, altın sığınılacak yegâne güvenli liman olarak talep görmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Hatta, ABD'de fon yöneticilerinin neredeyse %90'nının ABD hisselerinin aşırı değerli olduğunu düşündüğü bir ekosistemde -bu oran Dot Com Balonu'ndan bu yana en yüksek seviye- hisse senetlerinde düzeltme isteğinin devam etmesi ya da bu kadar kalabalık bir pozisyonlanmadan ani bir çıkışın / kaçısın tetiklenmesi durumunda, altının herkesin gözünde bir başka 'parlamaya' başlayacağını düşünüyoruz! Altının rekor kırdığı günde, gümüşün de ons fiyatının 34 dolar seviyesine gelerek son on üç yılın en yüksek haftalık kapanışını yapmaya aday olduğunu görüyoruz. Teknik mânâda yukarı yönlü isteğin artması için son viraj 35 dolar seviyesinde bulunuyor. Altın ve gümüş cephesinde uzun pozisyonlarımızı korumaya devam ediyoruz.
- ABD borsalarının dün geceyi %2'ye varan sert düşüşlerle tamamlaması ardından yeni gün başlangıcında Asya borsalarında ve ABD borsalarının vadeli işlemlerinde yeşil rengin hâkim olduğunu görüyoruz. ABD'de hükûmetin kapanma riskinin Demokratları desteği ile şimdilik bertaraf edilmesi, bir nebze de olsun piyasaların soluk almasına yardımcı olmuş. Asya piyasalarının gösterge endeksi Japonya borsası %0,8 yükselirken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi %2,5 ; Çin'de lokomotif hisseleri izleyen CSI300 endeksi ise %2,4 yükseldi. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise %1'e varan yükselişlerin dikkat çektiğini not edelim.
- Bu sabah her ne kadar ABD'de hükûmetin kapanma riski bertaraf edilse de, Başkanı Trump, Avrupa Birliği'nin viskiye uyguladığı gümrük vergisini kaldırmaması durumunda Avrupa'dan ithal edilen şarap ve alkollü içkilere %200 gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulundu. Gündemi takip etmek neredeyse imkânsız! Her ne kadar borsalar yukarıda izah ettiğim üzere bugün sert satışlar ardından soluklansa da, kıtalararası tarife savaşlarının devam ettiği yeni dünya düzeninde, bir noktada satış baskınını yeniden ağır basacağını ve risk iştahının da olumsuz tarafta kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar pek çok yatırımcı gibi bizler de sert bir şekilde gerileyen ABD'de en büyük yatırım fonları olan SPY, QQQ ve VOO gibi içinde teknoloji devlerini barından ETF'leri yakından takip etsek de, aşağı yönlü bir piyasada yapılacak yegâne işlem (trade) açığa satmak olmalıdır. Bu nedenle, henüz geri dönüş sinyali olmadan, devasa ağırlıkta ve hızda seyreden bir trenin karşısına çıkmamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Üç ay gibi kısa bir sürede, Tesla hissesinin fiyatının yarı yarıya (%50) düştüğünü de tekrar hatırlatmış olalım.
- Dönelim biraz da Türkiye'ye. Dün TÜİK tarafından açıklanan bir seri veri dikkatimizi çekti. İlk önce Şubat ayı konut satış istatistikleri ile başlayalım. TÜİK verisine göre, konut satışlar geçen yılın aynı ayına göre %20,1 artışla 112,818 oldu. Ocak ayında da geçen yılın aynı ayına göre artış oranının %40 olduğunu düşünürsek, sektörün canlı olduğunu iddia edebiliriz. Detaylarda, ipotekli satışlar, toplamın yaklaşık %15'ne tekabûl ettiğini görürken, ilk el satışların ise 33,784 ile toplamın %30'unda kaldığını görüyoruz. İlk satışlar yeni konut üretiminin son dönemlerde üzerine bastığımız üzere zayıf olduğunu gösteriyor. Ucuz konut üretiminin de olmaması beraberinde barınma krizine neden olurken, kira kalemi üzerinden de enflasyona olumsuz etki yapıyor! Düşen faiz ortamında konut yatırımın 2025 yılının favori enstrümanlarından birisi olmasını beklerken, söz konusu inşaat/konut alanlarına temas eden hisse senetlerine yönelik olumlu görüşümüzü de korumaya devam ediyoruz.
- Dün dikkatimizi çeken bir diğer veri ise, tıpkı konut rakamlarında olduğu üzere, tavuk yumurtası üretim rakamlarına da arz şokunun yansıdığını görüyoruz. Dünya genelinde yumurta fiyatları, küresel arz-talep dengesizlikleri, artan yem maliyetleri, enerji fiyatlarındaki yükseliş ve kuş gribi salgınları gibi faktörler nedeniyle hızla yükseldiğini haber akışlarından pekâlâ biliyoruz. Aktif spor yapan bir kişi olarak günlük protein alımında özen gösterdiğimden yumurta fiyatlarını market alışverişinde dikkatle takip ederken, dün TÜİK tarafından açıklanan veri fiyat yükselişinin de nedeninin çok net bir şekilde ortaya koymuş: Üretim azlığı! Buna göre, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tavuk yumurtası üretim %10,1 azalmış!
- Her hafta Perşembe günü olduğu üzere, TCMB ve BDDK'nın bültenlerini yine enine boyuna inceledik. Buna göre, 7 Mart ile biten haftada, parite etkisinden arındırılmış seriye göre, DTH, ekseriyetle kurumsal kaynaklı alımların eşliğinde 2,5 milyar dolar artış kaydetti. TCMB'nin brüt döviz ve altın rezervleri 4,5 milyar dolar artış kaydettiği, TL ve TL cinsi varlıklara yönelik ilginin arttığı bir haftada, DTH artışını bir miktar da olsa garipsedik. Belki de, TL'nin sepet bazında değer kaybetmesi veya reel getirinin de azalmaya yüz tutması, dövize meyilli olan yatırımcıları cezbetmiş olabilir. TCMB verileri 7 Mart ile biten haftaya ışık tutarken, güncel verilere göre, birkaç hafta önce kaynayan dedikodu kazanı ile on milyar dolar rezerv kaybeden TCMB, son yedi iş gününde yaklaşık altı milyar dolar rezerv biriktirmiş. Böylelikle, TCMB'nin net döviz pozisyonu yeniden 56,5 milyar dolar seviyesine yükseldi.
- Öte yandan, söz konusu haftada, bir nevi yabancı para enstrümanı olan ve 2025 yılında TCMB'nin önlemleri ile bitecek olan KKM'nin TL stokunda yaklaşık 21 milyar TL azalma oldu. BDDK verisine göre KKM'nin dolar karşılığı 22,7 milyar dolar seviyesine gerilerken, KKM'nin toplam mevduat havuzundaki payı ise %4,1 seviyesine geriledi. FX cinsi mevduatın toplam mevduat havuzundaki payı ise DTH talebinin artması ile %35,9 seviyesinden %36,6 seviyesine hafif de olsa yükseldi. Son dönemlerde mevduatın TL kompozisyonunun %60 seviyesinde yataylaştığını görüyoruz. Yabancı yatırımcıların menkul kıymet pozisyonunda ise nette 1 milyar dolar gibi kayda değer bir artış olduğunu gördük. Şöyle ki, söz konusu haftada, hisse senedi portföyünü 216 milyon dolar artıran yabancı, devlet iç borçlanma senetlerinden ise 160 milyon dolar çıkış yapmış. Bunun karşılığında ise Eurobondlara (büyük çoğunluğu banka ihraçları olmak üzere) 914 milyon giriş yapmış. Haftalık verileri birlikte değerlendirdiğimizde, iki hafta önce TL cinsi varlıklarda görülen sert satış baskısının azaldığını, TL'ye ilişkin güvenin yeniden tesisi ile birlikte mevcut haftada ilginin yeniden arttığını görüyoruz.
- Almanya Başbakanı Scholz, 20-21 Mart 2025 tarihlerinde Brüksel'de düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'ne Türkiye'nin de davet edildiğini açıkladı. Scholz, zirveye sadece AB üyesi ülkelerin değil, aynı zamanda Birleşik Krallık, Norveç ve Türkiye gibi Avrupalı ortakların da katılacak olmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin kırk adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımı için İngiltere'den beklediği fiyat teklifi Milli Savunma Bakanlığı'na ulaştığını okuyoruz. ABD'nin NATO konusunda izlediği politikalar ardından Türkiye ile AB ilişkilerinde son dönemde önemli adımların atılmaya başlandığını göz ardı etmiyoruz! Bu gelişmeleri, Türkiye'nin Avrupa ile savunma ve güvenlik alanındaki işbirliğini güçlendirme çabalarının bir parçası olarak değerlendirirken, Türk mali piyasalarına ilişkin geliştirdiğimiz olumlu tonumuzu da perçinleyecek nitelikte okuyoruz.
- Bu minvalde, gerek AB ile yeniden filizlenen beklentiler, gerekse de faiz indirimin sürecinin getirdiği olumlu 'hikâye' ile Türkiye'ye yönelik görünümde iyileşme finansal varlık fiyatlarına da yansıyor. Dün BIST100 endeksi günü %1,4 artışla yedi ayın yeni zirvesinden tamamlarken, yakından takip ettiğimiz bankacılık endeksi de günü %1'e yakın artıda tamamladı. USDTRY kuru 36,60 seviyelerinde kalırken, CDS risk primi de 260 seviyesinin hemen altına geriledi. Bu sabah hafta sonu fonlama etkisi ile kurun 36,65 - 36,70 bandına ilerlediğini göreceğiz. EURUSD paritesinin 1,09'lu seviyelerden gerilemesi ile EURTRY kuru da psikolojik 40 seviyesinden uzaklaştı. Tek yön yukarı dediğimiz gram altın bu sabah 3,500 TL seviyesini aşarak tüm zamanların yeni rekorunu kırdı!
- Gelecek hafta, başta FED olmak üzere bir dizi merkez bankası para politikası toplantısı düzenleyecek. Yatırımcılar, özellikle Trump'ın gümrük vergileri ve bu vergilerin ABD ekonomisinde büyüme ve enflasyon üzerindeki etkilerine ilişkin ipucu edinmek için toplantıyı yakından izleyecek. Herkese güzel bir hafta sonu diliyoruz.
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının
yazarı
hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.