Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 21/09/2020 - Pazartesi

#Gold Morning – Gram altın zincirleri kırdı

  • Günaydın. Flaş bir haber ile bültenimizi açalım. ABD ile Çin arasında devam eden hegemonya savaşının teknoloji bacağındaki gelişmeler malumunuz. Dünyanın en çok talep gören sosyal medya uygulaması Çin’li TikTok’a karşı ABD’nin güvenlik zaafiyeti nedeniyle açtığı savaş dün akşam farklı bir noktaya yürüdü: Tiktok’un ABD operasyonlarını, Oracle-Walmart şirketleri yürütecek. Satışa Trump uygunluk verirken, Çin’in de onayının beklendiğini okuyoruz.
  • Yeni gün başlangıcında, Tiktok haberlerine rağmen, Asya piyasalarında görünüm pek de hoş değil. HSBC ve Standart Chartered’in Hong Kong’da işlem gören hisseleri, sert bir şekilde değer kaybediyor. Medyaya yansıyan raporlara (haberlere) göre, 1999-2017 yılları arasında 2 trilyon dolar büyüklüğünde kara para ile ilişkili işleme aracılık edildiği iddia ediliyor.
  • İngiltere Merkez Bankası, negatif faizin nasıl uygulanacağı konusunda regülatörlerle temasa geçeceğini belirtirken, banka tarihinde ilk kez faizi negatif bölgeye düşürebileceğine ilişkin en açık sinyalini de vermiş oldu. Brexit konusunda bir ticaret anlaşmasına varamaması durumunda, negatif faiz uygulmaya alınabilir. Geçen haftayı İngiltere hisse senedi piyasaları ciddi yükseliş ile tamamlarken, GBP/USD paritesi ise dip seviyelerden alıcı bulması ardından 1,29’lu seviyelerde yatay bir seyir izledi. Sterlin’de pozisyonumuz yok.
  • Benzer bir şekilde, FED toplantısı ardından dalgalanan EUR/USD paritesi, Perşembe günü 1,1740 ile son bir ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra yeni haftayı 1,1870 seviyesine yükselerek karşıladı. Bu hafta açıklanacak PMI verileri, yön belirleyici olabilir. Teknik anlamda, aşağıda 50 günlük ortalamaların geçtiği 1,1750 ile yukarda 1,20 seviyesi şimdilik oyun alanının çizgilerini temsil ediyor. Geçildiği yöne hareket ivme kazanabilir. Her yükselişi, dolar almak için fırsat olarak okuyacağız.
  • FED Başkanı Powell’ın geçen hafta FOMC toplantısı ardından konuşması oldukça destekleyici olsa da (3 yıl faiz artışı öngörülmüyor), ABD Kongresi’nde Demokrat ve Cumhuriyetçilerin 2 trilyon dolarlık koronavirüs destek paketi üzerinde uzlaşmaktan uzak bir görüntü sergilemesi piyasaları mutsuz ediyor.
  • Örneğin, Covid kriz ardından hayatımıza hiç olmadığı kadar hızla giren teknoloji, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksinin son 6,5 ayda %82 değer kazanmasına neden olmuştu. FED’in kulaklardan para fışkırırcasına verdiği %0 faizli likiditeye rağmen, yatırımcıların Mart ayından beridir soluksuz bir şekilde devam ettirdikleri alım isteği, fiyat seviyelerinin hayal edilemeyecek düzeyde ulaşması ile yatırımcılar daha fazlası için şimdilik beklemeye geçti.
  • Doların aşırı satım bölgesine gelmesi ve borsaların aşırı alım bölgesine ulaşması ile Nasdaq tepeden bakılırsa son 11 iş gününde %12 değer kaybetti. Endeksin lokomotif hisseleri (Apple %22,6 , Netflix %18,3 , Nvidia , Amazon, ve Google kabaca %17 düşerek), Eylül başına göre bakılırsa endeksinde piyasa değerinin 1,4 trilyon dolar gerilemesine neden oldu (kabaca 2 tane Türkiye ekonomisi).
  • FED Başkanı Powell'ın bu hafta 3 gün sürecek Kongre savunması, küresel anlamda haftanın en önemli gündem maddesi olarak takip edilecek. Geçen hafta piyasaları mutlu edemeyen Powell, bu hafta şapkadan tavşan çıkarmayı deneyecek.
  • Akabinde ise, içeride, TCMB PPK'nın Perşembe günkü olağan faiz toplantısı takip edilecektir. Her ne kadar TCMB’nin faiz artırması gerektiği konusunda genel konsensus olsa da, artırmayacağına yönelik inanışlar oldukça ağır basıyor.
  • Bu bağlamda, Türkiye cephesinde gözler döviz kuru üzerine olmaya devam edecektir. Not indirimi ardından bir kademe daha satış baskısına maruz kalan TL, bilinmez sularda ilerliyor. Teknik bir bakış açısı ile, 7 Ağustos tarihinde kaleme aldığımız günlük raporumuzda belirttiğimiz 7,77 USD/TRY kur hedefimizin artık kıyısındayız (bakınız grafik).
  • Benzer bir şekilde, altının küresel olarak da talep görmesine paralel, gram altın cephesinde yükseliş eğilimli seyrin 550-560 bandına kadar devam edebileceğini öngörüyoruz. Gram altın ile ilgili teknik analizimiz ektedir (bakınız grafik).
  • Avrupa’da Covid-19 yeni vaka sayılarında ciddi artış görlüyor. Fransa ve İngiltere'de izolasyon önlemleri tartışılırken, Türkiye’de de vaka sayıları yüksek seyrini koruyor. Durum KKTC’de pek de farklı değil. Dünyada gözler aşı çalışmalarına çevrilse de, süreç zorlu bir şekilde ilerliyor. 


Ø  Gram Altın

Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybı neredeyse 2013 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde devam ediyor. 2018 yazında daha da şiddetlenen bu eğilim, ters para ikamesi ile yatırımcıları bu sefer sadece dolara değil aynı zamanda altına da yöneltti.

Merkez Bankası verilerine göre, gerçek kişilerin, mevduat ve katılım bankalarında 30,4 milyar dolar büyüklüğünde kıymetli maden depo hesabı bulunuyor. Covid krizi nedeniyle küresel olarak da rağbet gören altın, yurtiçinde de alımları tetiklemiş.

 
160066478640e2e62774543656344554126cc1655e_1_1200.jpg
 

Aşağıdaki grafikten, teknik analizde çok sık rastladığımız yükseliş sinyali veren flama formasyonunun oluştuğu görülüyor.

Gram altının USD/TRY kuru ile XAU/USD paritesinden oluştuğu düşünülürse, yükselişin devam edebilmesi açısından, ya altının sert bir şekilde değer kazanması, ya Dolar’ın TL karşısında değer kazanması, veya ikisinin beraber gerçekleşmesi gerekiyor

Giriş seviyesi: 470-475

Hedef seviye (kar al): 550 – 560

Zarar kes: 450

Zaman hedefi: 4 hafta

1600664786c7a936af9ae93367d49474eabe56e4a1_2_1200.jpg  

Ø  USD/TRY

7 Ağustos tarihli bültenimizde yapmış olduğumuz USD/TRY analizinde, Elliott dalga sayımımıza göre belirlediğimiz beklenti seviyesinin artık çok yakınlarındayız. Özellikle, 7,50 seviyesinin aşılması ardından başlayan ilave yükseliş isteğinin hız kesmeden devam ettiğini görüyoruz.  Cuma gününü, USD/TRY kuru 7,56 seviyesinde, ya da daha basit bir anlatımla yeni rekorda tamamladı. Yukarıda, 7,77 hedef seviyesine doğru hareket devam ediyor. 7 Ağustos günü, kur 7,25 seviyesindeyken çizmiş olduğumuz grafiği aynen aşağıya tekrar bırakıyorum.

  1600664787913b7816c9c05483b5be56af98d3c437_3_1200.jpg

Ø  Not verilmez, alınır!

2008 küresel kriz dönemini takiben, Moody’s, Türkiye’nin büyüme hikayesine inanmış, peş peşe ülkenin notunu artmış (yeşil oklar) ve netice itibariyle Mayıs 2013’de Türkiye yatırım yapılabilir not seviyesine ulaşmıştı.

Notun peş peşe artırlması ile, yurtdışı yerleşik yatırımcılar da, TL ve TL cinsi varlıklarda pozisyonlanması hızla artmıştır. Böylelikle, TL varlıkları almak için yurtdışından gelen döviz TL’ye dönmüş ve kuru düşürmüş; alınan hisse senedi ve devlet tahvili ile borsa yükselmiş, tahvil faizleri ise rekor düşük seviyelere gelmişti.

Rakamların dili ile konuşursak, Mayıs 2013’te, yatırım yapılabilir not seviyesine ulaşıldığında, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi ve tahvil piyasasında var olan pozisyonlarının toplam büyüklüğü 152 milyar dolar ile tüm zamanların zirvesine yükselmişti. Akabinde, yatırım yapılabilir notunun kaybedilmesi, ve spekülatif not seviyelerinde aşağı yönlü başlayan 7 senelik yolculuk diliminde, yabancı yatırımcının TL ve TL cinsi varlıklarda pozisyonlanması da hızla azalmış, ve son veriler ile bir zamanlar 152 milyar dolar olan yatırım büyüklüğü 26 milyar dolara kadar gerilemiştir!

Ne demişler: Not verilmez alınır!

16006647870ebec0cb3e516f8832a6d268c0b404f8_4_1200.jpg  
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.