Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 03/09/2024 - Salı

Eylül ayına TL olumlu bir görünüm ile başladı. Borsada dip görüldü mü?

  • Türk mali piyasalarının Eylül ayına olumlu bir görünüm ile başladı. Uzun hafta sonu tatilinden dönen Türk Mali piyasalarında dün yaşanan iyimserliğin arkasında üç ana nedenin yattığını düşünüyoruz. Bugün açıklanacak resmî enflasyon verilerinin olumlu anlamda sürpriz yapabileceğine işaret eden İstanbul enflasyonu sonrası piyasalarda faiz indirimi beklentisinin yılın son çeyreğinde de olsa ivme kazanacağını dün de bültenimizde ele almıştık. İyimser havayı destekleyen bir diğer unsur ise Perşembe günü açıklanması beklenen Orta Vadeli Program (OVP) olduğunu düşünüyoruz. OVP bize orta vadeli görünüm hakkında önemli ipuçları sunacak dahası, Cuma günü, yani OVP'den bir gün sonra, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'ten de not artırımı beklediğimizin altını çizmek gerekiyor. 
  • Hatırlanacağı üzere, uzunca bir süredir kesintisiz bir şekilde satış baskısına maruz kalan Türk hisse senetlerinde son günlerde anlamlı oranda tepki alımları dikkatimizden kaçmadığını dün de kaleme almıştık. BİST100 endeksi beş haftalık düşüş trendine geçen hafta son vermesi ardından, yukarıda saydığımız üç ana belirleyici faktörün de yardımı ile yeni ayın ve haftanın ilk iş gününü %2,8 yükselişle psikolojik 10bin puan seviyesinin üzerinde tamamladı. Bankacılık hisseleri (XBANK) %4,7 gibi etkileyici bir oranda yükseldi. XBANK cephesindeki sert alımlarda faiz indirim beklentilerinin de etkili olduğunu düşünüyoruz. Bilanço yöneten bir bankacı olarak faiz indirimlerini daha çok sevdiğimizin altını kalınca çizmem gerekiyor! Ana endekste dün yaşanan yükseliş sonrası, teknik bir bakış açısı ile, ilk etapta Kara Pazartesi günü kaydedilen sert düşüşün geri alınacağı ve 10,400 seviyesinin hedefleneceğini düşünüyoruz (bakınız grafik). 
  • Dün yaşanan iyimserlik sadece hisse senetleri ile bağlantılı kalmadı. Döviz cephesinde USDTRY kuru 33,90 seviyelerine kadar anlamlı sayılabilecek bir düşüş kaydetti. TL'deki reel değerlenme senaryosunun azalması ile USDTRY kuru özellikle Ağustos ayında hızlandırdığı yukarı yönlü hareketi sonrası  geçen hafta 34,10 seviyesini test etmiş, bu süreçte Sn. Bakan Şimşek hakkında çıkan dedikodu mekanizmasının etkili olduğunu görmüştük. İstifa haberlerinin geride kalması sonrası, dün, döviz piyasasının kalbinin attığı Kapalıçarşı'da, fiziki dolar fiyatı, bankalararası piyasada işlem gören dijital dolar fiyatının altına saktı. Bu da bize döviz bozumlarının kuvvetli olduğunu gösteriyor. Ayrıca, yukarıda da ele aldığımız üç ana başlığın da yarattığı olumlu etkiyi göz ardı etmiyoruz. 
  • Yurtdışı piyasalara geçmeden önce dün Türkiye cephesinde açıklanan önemli verilere de kısaca değinmek isteriz. Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı ayına göre %2,5, bu yılın ilk çeyreğine göre ise %0,1 büyüme kaydetti. Ekonominin soğuması gerektiği yönünde izlenen politikalar ardından büyümedeki ivme kaybının yılın üçüncü çeyreğinde daha da belirgin bir hâl alacağını düşünüyoruz. Ağustos ayından dış ticaret açığı %43,4 azalarak 4,9 milyar dolar ile son 3 yılın en düşük seviyesine gerilerken, büyümenin öncü göstergesi olan PMI endeksi, Ağustos ayında 47,8 değerini alarak üst üste dördüncü ayda da büyüme ile daralmayı birbirinden ayıran eşik 50 seviyesinin altında kaldı. Sektörün içinde bulunduğu koşullar Nisan'dan bu yana zayıflamanın sürdüğüne işaret etti. Daha basit bir yaklaşımla, sanayide daralma devam ediyor. 
  • Dolar, Ağustos ayında diğer önemli para birimlerine karşı %2'den fazla düşüş kaydederek bu yılın en büyük aylık düşüşüne imza atması ve 13 ayın en düşük seviyesini test etmesi ardından son günlerde bir nebze de olsun toparlandı. ABD'de PCE enflasyonunun tahminlerin bir tık altında kalarak FED'in enflasyon hedeflerine doğru ilerlediğini gösteren verilerin yanı sıra, ekonominin de büyümeye devam etmesi, piyasalarda bir miktar da olsa kâr realizasyonuna neden olduğunu düşünüyoruz. Ya da, 18 Eylül FED toplantısına kadar bu tip hareketlere pek de şaşırmamak gerekiyor. Ancak, dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, zayıf dolar temasının ana trendin olmaya devam edeceğini, dolarda yaşanacak olası güçlenmelerinin ise dolar aleyhine pozisyon açmak için fırsat yaratacağını düşünüyoruz.  
  • ABD piyasalarını kapalı konumda olduğu dünkü günde işlem hacmi düşük ve fiyatlamalar da dar bantta kaldı. EURUSD paritesi 1,12 seviyesine test ederek son bir yılın en yükseği ve 1,1270 seviyesindeki teknik hedefimize yaklaşması ardından kâr satışlarına boyun eğerek 1,1050 seviyesinden haftayı karşıladı. Kraliyet aslanı Sterlin, dolar karşısında 1,3265 seviyesini test ederek son 2,5 yılın zirvesine yükseldikten sonra 1,3130 seviyesinde salınmaya dün de devam etti. Kıymetli madenler cephesinde sarı metal geçen hafta 2,530 dolar seviyesindeki zirvesini bir kez daha test etmesi ardından 2,500 dolar civarında dinlenmeye geçti. Direnişin parası bitcoin ise geçen hafta 65bin dolar seviyesinde tutunamayarak 60bin doların etrafında dar bir bantta bir sonraki hamle için enerji biriktirmeye devam ettiğini düşünüyoruz. Altın, bitcoin, EUR ve GBP için olumlu tonumuzu korumaya devam ediyoruz. 
  • Haber akışında, Volkswagen, Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisinin, Asyalı rakiplerinden gördüğü artan fiyat baskısının bir göstergesi olarak, ilk kez Almanya'daki fabrikalarını kapatmayı düşünüyor.Olası kapanma, şirketin 87 yıllık tarihinde Almanya'daki ilk kapanma olacak. Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında hâkim rengin koyu olmasa da kırmızı olduğunu görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası %0,25 aşağıda işlem görüyoruz. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde kırmızılar göze çarpıyor.   
  • Bugün gözler KKTC saati ile 10:00'da TÜİK'in açıklayacağı resmî enflasyon verilerinde olacaktır. İTO verisi ile TÜİK arasında olan korelasyonun da yardımı ile enflasyonun bugün olumlu bir sürpriz yaparak piyasa beklentisinin altında artış kaydedeceğini düşünüyoruz. Aylık %1'e yakın bir artış, yıllık enflasyonu da %60'lı seviyelerden baz etkisinin de yardımı ile %50 seviyesinin diplerine kadar getirecektir. Bu haftanın veri takviminde, her ayın ilk Cuması olduğu üzere ABD'de istihdam raporu önemle takip edilecektir.  

*BIST100

172533714209b26607d4d430393c0c168a15398ac8_1_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.