Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 24/07/2020 - Cuma

Dolar düşünüyor, Dolar planlıyor, Dolar hayal ediyor, ve Dolar kabusu görüyor!

  • Küresel mali piyasalar, dünkü günü de ‘dolar zayıflığının’ üzerine yıkarak coşkulu bir şekilde tamamladı. Piyasaların temel argümanı hakikaten: Zayıf dolar.
  • Hal böyle olunca, dolar değer kaybederken, hemen hemen tüm finansal varlık sınıfları da değer kazanıyor. Tutun hisse senetlerinden, kripto paralara, oradan da kıymetli madenlere.
  • Hatırlanacağı üzere, ekonomik aktivite çökmesin, kredi kanalları tıkanmasın diye, devletler, merkez bankaları can siperane bir şekilde tüm dünyayı çok düşük faiz (hatta negatif) ile paraya boğdu.
  • Kulaklardan fışkıran likiditeye paralel ilk temel hareketlenme hisse senedi piyasalarında gerçekleşti. Akabinde, roketin yakıtı azalınca, piyasalar kıymetli madenlere yöneldi. Dün altının ons fiyatı 1,900 dolar seviyesine kadar yürüdü. 2011 zirvesine (1,920 usd/ons) bir adım uzaktayız. Yukarıda 1,910 ve 1,980 seviyeleri teknik olarak görülüyor (bakınız grafik).
  • Akabinde, altın tüm zamanların zirvesine yaklaşınca, piyasalar gümüşün göreceli olarak ucuz olduğuna kanaat getirerek, gümüşe saldırmaya başladı. Ne de olsa, gümüşün zirvesi 50 dolar, fiyatı hafta başı 20 dolardı. Son 3 günde %22 değer kazanan gümüş dün soluklanmayı tercih etti. Yukarı yönlü isteğin devam edeceğini düşünüyoruz.
  • Kıymetli metallerdeki hareket, baz metallere de sirayet etti. Bakır, demir cevheri de, dolar sat şarkısı söylerken, piyasalar bu sefer EUR ve Sterlin’nin yalnız kalmaması gerektiğine kanaat getirerek onların da elinden tuttu.
  • EURUSD paritesi 1,16 seviyesini üzerine yükseldi. 1,12’li seviyelerden taşımaya başladığımız uzun pozisyonlarımızda ilk kar al bölgesini olan 1,15’i de geçtikten sonra beklentimize paralel 1,17 seviyesine doğru yürümeye devam ediyoruz. Artık kar al noktasına (pozisyondan çıkmaya) çok yakınız.
  • Sterlini bu sene nedense pek de beğenemedik. Gerek Brexit belirsizliği, gerekse pandemi döneminde izlenen tuhaf yol haritası, gerekse de İngiltere’den beklenen faiz indirimi derken, yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendireceğimizi söyledik. Dün ilk kısa pozisyonumuzu 1,27 seviyesinin üzerinden açtık. Olası yükselişleri, pozisyon artırmak için fırsat olarak görmeye devam edeceğiz.
  • Dünyada dolar yerle bir olurken, Türk Lirası ise neredeyse Haziran ortasından bu yana 6,85 seviyesinin çekim gücünden bir türlü kurtulamayınca, sepet bazında değer kaybetti. Parite etkisiyle EURTRY kuru 7,95 seviyesine yükselerek 2008 Ağustos'undan bu yana en yüksek seviyeyi test etti.
  • Dün TCMB ve TÜİK işbirliği ile hazırlanan tüketici güven endeksi bir önceki aya oranla geriledi. Anketin alt kırılımlarında, ‘tasarruf etme eğiliminde’ çok ciddi bir bozulma kaydedildiğini not etmek gerekiyor.
  • TCMB’nin olağan PPK toplantısından beklenildiği üzere “pas” kararı çıktı: 1 hafta vadeli repo faizi %8,25 seviyesinde sabit bırakıldı. Karar metninde, “yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin yukarı yönlü olduğu değerlendirilmektedir" kelime öbeği, TCMB'nin temkinli duruşunun şimdilik devam ettiğini teyit etti.
  • TCMB tarafından açıklanan haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 17 Temmuz ile biten haftada, gerçek kişilerin döviz mevduatları 1,1 milyar dolar artarak 124 milyar dolar ile tüm zamanların zirvesine yükseldi.  
  • Yurtdışı yerleşiklerin bitmek bilmeyen TL varlıklardan çıkışı (hisse senedi ve tahvil) geçen hafta da toplam 240 milyon dolar ile devam etmiş. TCMB'nin brüt döviz rezervleri önceki haftaya göre 0,4 milyar dolar azalarak 49,2 milyar dolara gerilemiş.
  • Özetle, hemen hemen her hafta olduğu üzere, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları artış eğilimini korumuş. Yabancılar TL varlıklardan çıkmaya devam ederken, TCMB rezervleri erimeye devam etmiş.
  • Dün piyasaların tadını tuzunu, ABD'den gelen işsizlik maaşı başvuruları kaçırdı. Veri, Mart'tan bu yana ilk kez artış kaydederken (bakınız grafik), ekonomik kaygıları da beraberinde getirince, hisse senedi piyasalarında satışları tetikledi.
  • ABD borsalarını takiben Pasifiğin diğer ucunda da bu sabah satıcılı bir hava görülüyor. Asya piyasalarında %1-2 civarında kayıplar, Borsa İstanbul cephesinde de hissedilebilir. USD/TRY kurunda umursuz duruş daha ne kadar devam edecek bekleyip göreceğiz.
  • Son olarak neden manşetimizi dolar, dolar, dolar diye açtık onu da özetleyerek bu haftayı da tamamlayalım. Hisse senedinden baz metallere, kripto para birimlerinden akla ne gelirse son aylarda dolara karşı alındı. Sebep bol ve bitmek bilmeyen para. Daha doğrusu, piyasalar parayı nereye gömeceğini (hangi finansal yatırıma yönlendireceğini) şaşırdı. Hal böyle olunca da, pek çok enstrümanda aşırı alım bölgesine gelindi! Acaba, çok da uzatmadan, kenara çekilme vakti geliyor mu sorusunu sormak bizlere akıllıca geliyor. Hazır FED toplantısının da haftaya olduğunu unutmadan!
  • Altın ve EUR uzun pozisyonumuzdan çıkmak üzere pusudayız. Sterlin ilk kademe kısa pozisyon dün açıldı. Gümüş cephesinde kabaca 18 dolar ortalama ile aldığımız uzun pozisyonumuzu sabırla korumaya çalışacağız.
  • Son söz: Kurt kışı atlatır ama yediği ayazı unutmazmış… 

Ø  Altın: Tepe nerede sorusu beyhudedir!

Güvenli liman olarak talep gören altının ons fiyatı 2011 yılında 1,920 dolar ile tüm zamanların zirvesini test etti. Şu anda, bireysel yatırımcıdan tutun merkez bankalarına kadar herkes altın almak için uğraşıyor. Bu nedenle de sarı metalin fiyatı yukarı gitmeye devam ediyor. Dün 1,900 doları test eden altın, tüm zamanların zirvesinin minik bir adım gerisine yerleşti. Teknik bir bakış açısı ile (karanlıkta minik de olsa bir ışık) yukarda sırası ile 1,907 , 1,920 , ve 1,980 seviyelerinin takip edilmesinde fayda görüyoruz.

15955985762e2a8ed9b46b0f669b493682cc37f3aa_1_1200.jpg
              
Ø  ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları

ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 21 Mart tarihinden beri devamlı azaldığına şahit olduk. Dün açıklanan veri, 18 Temmuz haftasında ilk defa artış göstererek, piyasaları endişelendirdi.

1595598577553e8d6869eb3d8033713d7239b35734_2_1200.jpg
 
Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.