Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 21/04/2020 - Salı

COVID-19 sen nelere muktedirsin. Adeta tarih yazıyor!
 
  • “Aman petrol canım petrol artık sana muhtacım petrol” şarkısının da sözlerini revize etme zamanı geldi mi? 
  • Gözünü sevdiğim COVID-19 sen nelere muktedirmişsin! Adeta her şeyin yeniden yazıldığı bir döneme girdik! Yeni dünya düzeni… 
  • Dün akşam saatlerinde, stereo yayın misali, cep telim susmadan çalıyor, mesajlar arka arkaya geliyor. Konu ne? Petrol fiyatları bir anda çöktü! 
  • Çok mu şaşırdık? Hayır! Ama ilk defa bir vadeli petrol kontratının eksi bir fiyattan işlem görmesine de alışık olmadığımızı itiraf etmek gerekiyor. 
  • Ne oldu? Koronavirüs nedeniyle insanlar evinde. Uçaklar uçmuyor, yük gemileri yüzmüyor, trenler, cruise gemileri, arabalar yürümüyor. Talep bıçak gibi kesildi. Ama petrol kuyularının vanası yok. Üretmeye devam ediyor. Kapatmak için üzerine beton dökmek lazım. 
  • Hem bir tarafta talebin yetersizliği, diğer bir tarafta ise arzın bolluğu; yetmezmiş gibi Mayıs kontratının da son işlem günü olması ve yaşanan likidite sorunu ve artık depolama imkanının da kalmaması ile Batı Texas tipi WTI ham petrolün varil fiyatı (Mayıs vadeli kontratlarda) -42,38 dolar/varil fiyatına kadar dün akşam bir ara düştü. 
  • Dikkat edilmesi gereken konu şu ki, piyasalara uzak olan insanlar, manşet başlığı görünce “petrol eksi fiyat…” spot piyasadaki fiyatın eksiye düştüğünü zannediyor. Burda yaşanan anomali, Mayıs vadeli kontratlarda, fiyat sıfırın altına inerken, üreticilerin ellerindeki petrolü vermek için üste para ödemeleri ihtimali doğurduğudur. Benzin fiyatlarının pompa fiyatlarına yansıması gibi düşünülmemeli. 
  • Ekli grafikten de görüleceği üzere, Mayıs vadeli kontratlar dün eksi seviyelere geçerken, Haziran vadeli kontratın fiyatı ise halen daha 21 dolar seviyelerinden işlem görüyor.  
  • Benzin fiyatlarının eksi olmadığı, biz ilgilendiren petrolün Batı tipi Texas değil, kuzey denizi petrolü Brent olduğunu, yaşananların Mayıs vadeli kontratın son gününde olduğunu oturtabildiyesek, şimdi yavaş yavaş bizim piyasaya geri dönelim. 
  • Haftasonu Twitter hesabımda değerledirdiğim, dün bültenimde geniş yer verdiğim üzere, BDDK'nın duyurduğu aktif rasyosu düzenlemesini dün Türk Mali piyasasalarında ciddi bir yankı uyandırdı.  
  • BDDK, her ne kadar birinci amaç olarak bankaların kredilerini artırmalarını talep etse de (kanımca en zor kısmı da bu), masa üzerine konan formül bir taşla pek çok kuşu vurmayı başarabiliyor. 
  • Aktif Rasyosunun %100’ün altına düşürmemek adına, bankalar ellerinde tuttukları DTH (müşteri döviz mevduatlarını) TCMB ile swaplayıp TL yaratarak bununla da devlet tahvili almaları akla gelen ilk ve en hızlı aksiyon olacak.  
  • Dün bu kısmın meyvelerini gördük! 2 yıl vadeli gösterge tahvilin faizi bir günde 3 puandan fazla gerileyerek (talep nedeniyle) tek haneye düştü! Takdir edersiniz ki, önümüzdeki günlerde, bankaların yeni yükümlülükler ile karşı karşıya kalması, beraberinde Bankacılık hisseleri üzerinde bir miktar da olsa satış baskısı kurabilir.
  • Dün Türk mali piyasaları, haftasonundan sarkan haberler ile günü iyimser karşıladı. BDDK’nin Aktif Rasyosunu açıklaması ardından Pazar günü de açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Uysal, Merkez Bankaları ile swap anlaşması için görüşme yaptıklarını açıkladı. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da benzer bir şekilde Japonya Başbakanı Abe ve ABD Başkan Trump ile virüse karşı ekonomik anlamda dayanışma ve mücadele için görüştüklerini not etmiştim. 
  • Dün tüm bunların üzerine yeni bir haber daha eklendi. Yeni ama beklenen. Reuters’a konuşan üst düzey Türk yetkili, S-400’lerin aktivasyon sürecindeki aksamanın aylar sürebileceğini belirtti. ABD cephesi ile swap anlaşması üzeride görüşülürken, Rus yapımı S-400’lerin aktive edilmemesi yönünde haber dikkate alınmalıdır. 
  • Covid-19 ile ilgili son gelen haberler de iyimser tarafta kümelenmeye başladı. Avrupa ve ABD cephesinde virüsün ivmesinin yavaşlamaya başlaması, umutları yeşertiyor.  
  • Sağlık Bakanı Sn. Dr. Fahrettin Koca’nın açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'de dün itibariyle vaka sayısı 91bine gelirken can kaybı sayısı 2bini aştı. Vaka sayısı olarak dünyada 7.sıraya oturan Türkiye'de virüsle mücadele kapsamında 4 gün sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. 
  • USD/TRY kuruna da değinmeden bültenimizi kapatmayalım. Dün swap umudu ile günün ilk yarısında iyimser bir eğilim kaydeden ve 6,87 seviyesine kadar gerileyen USD/TRY kuru, akşam saatlerinde mıknatıs misali yeniden 6,95 seviyesinin çekim gücüne girdi. Swap beklentisi Türk mali piyasalarını dengede tutsa da, ortamın oldukça gergin olduğunu da not etmek gerekiyor. 6,95 seviyesinden sıyrıldığı anda yukarda tüm zamanların zirvesinin hedefleneceğini düşünüyoruz. Umarım, geç kalınmadan bir anlaşma zemini bulunur. TCMB PPK’nın yarın olağan toplantısı olduğunu da hatırlatalım. 
  • Mayıs vadeli kontratlarda yaşanan çöküşün akşam ABD borsalarına benzer ölçüde sirayet etmemesi sevindirici. Sabah saatlerinde ABD borsalarının vadeli işlemleri ile Asya piyasalarının güne kırmızılarda başladığını görüyoruz.  
  • Petrol cephesinde yaşanan çöküş, emtia fiyatlarının geneline de “bir akşam gelebilirim…” şeklinde yansıyabilir. Not etmiş olayım. Grafikler aşağıda.
 
WTI Petrol
 
Batı tipi Texas petrol WTI, dün vadeli işlemerde ilk defa kısa süreliğine de olsa eksi seviyelere geçti. Diğer vadelere yönelik fiyatlama görülebilir. Petrolde bu tip anomaliler, virus sürecinde tekrarlanabilir.

15874476864cd3873660a9df45fe592cfd829b12ef_1_1200.jpg
 
Gümüş
 
Teknik manada gümüşün ons fiyatının düşmeye devam etmesi olsa görülüyor. 15 dolar seviyesinin çekim gücünden kurtulursa, aşağıda 14,40 ilk takip edeceğimiz seviye.

15874476867b0efd385e51904b883755ea35699dc5_2_1200.jpg   
Altın
 
Altının ons fyatı 1,687 dolar seviyelerinde geziniyor. Aşağıda, düzeltme için büyük bir alan görüyoruz. 1,680 seviyesinin altında gecelik kapanış, düşüşü hızlandırabilir.

158744768736182bf32c8cc3595d984e9b693983bc_3_1200.jpg
 
GBP/TRY

Srerlin ile ilgili çok soru geliyor. Teknik olarak bir sinyal alamadık. Uzun vadeli yükseliş trendi korunuyor. Gösterge aşırı alım seviyesinde olsa da, TL'nin zayfılığı devam ederken,  tüm zamanların zirvesi olan 9,20 seviyesi radar menzilinde görünüyor.

1587447687ccc2bd0f8a78dd2e3057eda6a88f4f55_4_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.