Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 09/04/2020 - Perşembe

COVID-19 ile yaşamayı kabullenen piyasalarda 'ılımı hava' korunuyor

  • Son günlerde küresel piyasaların havası ılımlı. Piyasalarda sakin ve iyi olma eğilimi ağır basıyor. 
  • Dün de bu eğilim ağırlık kazandığı bir günü geride bıraktık. Kuvvetle muhtemel, bu iyimserliğin arkasında, pandemide zirveye yakın olunduğu ve virüsün yavaş da olsa kontrol altına alınacağı beklentisi yatıyor. 
  • Mevcut durumda, 1,5 milyonu aşkın kişinin enfekte olduğu, can kaybının 90bin kişiye dayandığı bir ortamda, iyimser konuşmak için çok erken olduğunu düşünsek de, piyasa denen olgunun temelinde insan yattığını ve piyasa fiyatlamasının da insan davranışının bir sonucu olduğu unutulmamalıdır. 
  • Korku endeksi olarak takip edilen VIX, bu sabah 43 seviyesine gerileyerek geçen ay test ettiği 86 seviyesinin yarısını geri aldı! Diğer bir deyişle, geçen ay 86 seviyesine çıkan ve 2008 küresel kriz seviyesine dayanan korku ve panik, yarı yarıya düştü. Unutmamak gerekir ki, 30 seviyesinin üzeri pek sevimli bir bölge değil. 
  • Dün bu ruh hali içinde, hisse senedi piyasaları iyimser bir gün kaydetti. Olumsuz tarafta öne çıkan tek haber, AB cephesinden gelen anlaşmazlık haberi oldu. AB Maliye Bakanları, 500 milyar Euro tutarında destek paketi hususunda anlaşamaması, EUR/USD paritesi üzerinde bir miktar baskı kurdur.  
  • Daha yalın bir anlatımla, küresel risk iştahının olumlu seyrettiği dünkü günde, EUR/USD paritesi yükselişe ayak uyduramadı. Halen 1,08 seviyesinden aldığımız EUR/USD pozisyonumuz, karlı bir şekilde devam ettiğini not edelim. 
  • Türk mali piyasaların ise son günlerde alıştığımız tablo dün de korundu. Borsa cephesinde BIST100 endeksi günü %1 yükselişle tamamladı. USD/TRY kuru son günlerde egemen olan 6,75-6,79 bandında hareket ederken, hafta başı 661 baz puanı aşan ve rekor kıran Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primleri, 594 puana geriledi (olumlu).  
  • Elbette, gözler kur cephesindeki gelişmeleri takip ediyor. Bazı analistler, son günlerde mevcut yatay hareketi, fay hattında biriken enerjiye benzetirken, bizler ise USD’nin TL karşısında aşırı alındığı ve düzeltmenin yakın olduğu görüşüne sarılıyoruz (6,85 seviyesinin üzerinde gecelik kapanış görmemek kaydı ile). 
  • Haliyle, TCMB’nin brüt döviz rezervlerinin geçen hafta Perşembe günü açıklanan verilere göre 64,1 milyar dolar ile 2009 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilemesi, piyasalar nezdinde endişe yaratmış, rezervlerin gerilemesi mevcut ortamda kırılganlık olarak görülmüştü. 
  • Hatırlanacağı üzere, küresel anlamda resesyon yaşanan dönemlerde, rezervleri zayıf tarafta kalan ülkeler, spekülatif atak ile karşı karşıya kalabiliyor. 
  • Bunu engellemek adına, BDDK son dönemlerde, yabancı yatırımcıların TL’ye erişimi sınırlamak adına bazı hamleler yapmıştı. Takdir edersiniz ki, spekülatif bir atak için bile olsa, TL satıp Dolar almak için, önce “TL satmanız” lazım. Bunun için de ilk kural elinizde “TL” olmasıdır.  
  • BDDK, bankaların yurtdışına TL vermesinin önüne geçmeye çalışması ardından son günlerde, şirketlerin de swap piyasası aracılığı ile Londra piyasasına TL vermesini sınırlandıracak yönde tavsiyelerde bulundu.  
  • Koronavirüsün ekonomi üzerinde yarattığı olumsuz etkileri sınırlandırmak ve ucuz fona erişimi sağlamak adına, Bankalar reel sektöre göreceli olarak ucuz maliyetle TL kredi sağlıyor. Pratikte, oldukça mantıklı olan bu hareket, finansal yapısı daha güçlü olan şirketlerde ucuz TL’nin yüksek faize sahip swap piyasası ile yurtdışında el değiştirmesine, bunun da dolar talebi yaratmasına; yabancı yatırımcılara da TL sağlamasına neden oldu. Bloomberg'in haberine göre BDDK bu düzlemde bankalara dikkat etmelerini iletmiş.
  • USD/TRY kurunda son günlerde yaşanan yatay seyri, biraz da IMF’ye yönelik beklentiler ile ilişkilendirmek, pek de yanlış olmayacaktır. FED’in swap ve repo piyasasına erişimi olmayan ülkelere yönelik IMF’nin büyüklüğü 1 trilyon dolar olan bir paket üzerinde çalıştığını biliyoruz. Bu haberlerin Türkiye ile süslenmesi, belki de kur üzerinde beklediğimiz düzeltmenin fitilini ateşleyecek gelişme olacaktır. Bekliyoruz (bakınız grafik). 
  • Yurtdışı cephede gözler bugün düzenlenecek olan petrol zirvesine çevrildi. Reuters haberine göre, Rusya %15 oranında üretim kesintisi yapacağını duyurdu. Bu haber, vanaların kısılacağı konusunda bir anlaşma zeminine varıldığının da işaret ediyor. Günlük toplam 10 milyon varil kesintisi, Brent cinsi petrolün varil fiyatını bu sabah 34 dolar seviyesine itti. 
  • Twitter’dan takip edebildiğimiz kadarı ile, ABD ile Çin arasında korona virüs krizi nedeniyle gerginlik yaşanırken, ABD’de Sanders başkanlık yarışından çekildi. Böylelikle kapışma Trump ile Biden arasında olacak. Ekonominin son 2 haftada 10 milyon işsiz üretmesi, Trump’ın işini zorlaştıracak gibi duruyor. 
  • Her hafta Perşembe günü olduğu üzere, bugün TCMB’nin açıklayacağı yurtiçi ve yurtdışı yerleşiklerin TL ve TL cinsi varlıklara olan ilgisini gösteren Para ve Banka İstatistikleri ile Menkul Kıymet İstatistikleri; TCMB rezervleri yakından takip edilecektir.
 
USD/TRY
 
IMF'nin kısa vadeli likidite desteğinden Türkiye'nin yararlanabileceği beklentisi, USD/TRY kurundaki yükselişi duraksattı. Ancak, kurun da düşmekte zorlandığını görüyoruz. Teknik manada, USD/TRY kurunun aşırı alım bölgesine geldiği ama henüz TL lehine sat sinyali üretmediği bir ortamdayız. IMF’den somut bir haber gelmezse, hareketin 6,85’e kadar devam etme ihtimalini göz ardı emiyoruz. Gönlümüz TL’den yana.

İlk grafikten de görülebileceği üzere, yükselen yeşil trend ile kırmızı güç göstergeleri arasında uyuşmazlık var. Fiyat seviyesi yukarıya giderken, RSI (aşır alım satım) indikatörü hareketi desteklenmiyor.

1586413491d2666fc04420c8dc31f20fae9c9b09f1_1_1200.jpg

Eğer Elliott sayımımız doğru ise 6,80 seviyesinin hemen altında kurun yavaş yavaş nefesinin tükenmeye başlamasını bekliyoruz (3 numaralı dalganın bitmesi). Eğer bu beklentimiz gerçeklilik bulursa, 4 numaralı düzeltme hareketinin yakında başlaması olası duruyor.

158641349144124d60cc477a18fa8bcc684a95e410_2_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.