Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 17/10/2024 - Perşembe

Altın zirvede, Trump önde... Bitcoin 'kapıyı' çalıyor!  

  • TCMB’nin bugün sonuçlanacak olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına faiz oranlarını sabit tutmasına kesin gözüyle bakılırken, ilk faiz indirimine gideceği zamana ilişkin ötelenen beklenti sonrası, politika metninde ileriye dönük vereceği olası mesajlar dikkatle takip edilecektir. TCMB’nin net döviz pozisyonunda son on günden yaşanan 4 milyar dolar artışın sonrasında swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervlerin +29 milyar doları aşması sonrası, döviz piyasasında kırılganlık iyileşirken, USDTRY kurunu 34,20’li seviyelerde yatay seyrinin korunmaya devam ettiğini görüyoruz. Öte yandan, TCMB’nin döviz pozisyonunda belirgin bir şekilde görülen artışa paralel piyasada TL likiditesini de arttığını gözlemliyoruz. Bu bağlamda, piyasada oluşan gecelik faiz de neredeyse son bir aydır genel olarak %50 olan politika faizinin altında seyrediyor. TL likiditesinin artması ve bol olan 'malın' da fiyatı düşer  ilkesinden hareketle, dün itibariyle TL referans faizin %48,50 seviyesine gerilediğini not edelim. TCMB’nin enflasyonla mücadele kapsamında devam ettirdiği sıkı para politikasına paralel, gecelik faizlerde gevşemeye pek de izin vermeyerek zorunlu karşılıkları (ZK) artırmak suretiyle piyasada var olan fazla TL likiditesini çekeceğini düşünüyoruz. TCMB’nin geçen haftalarda attığı ZK kararına rağmen likidite fazlası 466 milyar TL ile son dört ayın en yüksek seviyesine geldi.
  • TCMB’nin beklentilerin üzerinde gelen Eylül ayı enflasyon rakamları sonrası ilk faiz indirimine Aralık ayında gideceğine hatta 2025’in ilk aylarına da öteleyebileceğine yönelik beklentinin de attığını görüyoruz. Bültenlerimizde sıklıkla yer verdiğimiz üzere, gerek büyümenin öncü göstergesi olan PMI verilerinin pandemi döneminden bu yana en düşük seviye gelmesi, hatta sanayide de çarkların durmaya yaklaştığına işaret eden sanayi üretim verisi ardından enflasyonla mücadelede yalnız bırakılan TCMB’nin, reel sektörden gelen 'çığlığa' kayıtsız kalmayarak faiz indiriminde çok da geç kalmaması gerektiğini düşünüyoruz. Netice itibariyle, enflasyonu illet bir hastalık olan kansere benzetirsek, alınan kemoterapi (faiz) hastalığı bir yere kadar iyileştirirken, ilaca bünyenin de bir müddet sonra alışkanlık yaptığını görüyoruz. Vücudun kemoterapi ilacı dışında da topyekûn kanserle mücadele etmesi gerektiğini, bu bağlamda da para politikasının yanı sıra maliye politikasının da devreye girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mesela iki gün önce Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Eylül ayında bütçe açığı 100,5 milyar TL olurken, yılın ilk dokuz ayında açık 1,07 trilyon TL oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre ciddi mânâda artan açık, kamunun da tasarruf etmesi gerektiğini gösterdi!
  • USDTRY kuru 34,20'li seviyelerde dinlenmeye geçerken, CDS risk primi 263 baz puan ile yatay seyrini korudu. İki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi %42,90 seviyesine yükselerek son iki ayın en yüksek seviyesine gelirken, hisse senetleri cephesinde ise 8,700 teknik seviyesinde biraz da olsa soluklanan BIST100 ana endeksi dünkü günü de %1 yükselişle tamamladı. Türk insanının bir numaralı yatırım aracı olan gram altın ise, aşağıda da değineceğim üzere, ons altındaki yükselişin de yardımı ile 2,943 TL ile tüm zamanların yeni rekorunu kırdı.
  • Küresel piyasalarda ise, ABD'de istihdam piyasalarına yönelik korkulan senaryonun gerçekleşmemesi, enflasyonun yavaş da olsa gerilemeye, ekonominin ise büyümeye devam etmesinin ışığıda FED’den piyasaların daha az faiz indirimi beklemesi ile dolar güçlenmeye devam ediyor. Şöyle ki, bir dizi para birimine göre doların piyasa kuru olarak takip ettiğimiz endeks kur (DXY) son dokuz haftanın en yüksek seviyesine geldi. İngiltere’de dün açıklanan Eylül ayı enflasyon verileri, yıllık olarak %1,7'ye gerileyerek Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Bu düşüş, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz indirimine yönelik beklentileri güçlendirdi. Faiz vadeli kontratları, BoE'nin yıl sonuna kadar iki adet çeyrek puanlık faiz indirimi yapabileceğine dair beklentilerin arttığını gösterdi. Enflasyon verisi ardından kraliyet aslanı Sterlin, dolar karşısında, sekiz haftanın en düşük seviyesine gerilerken, psikolojik 1,30 seviyesinin de altını test etti. Teknik mânâda daha da aşağıda 1,29 seviyesine dikkat edeceğiz. 
  • Öte yandan, bugün sonuçlanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) olağan faiz toplantısından 25 baz puan faiz indirim kararı çıkmasına ve politika faizinin %3,25 seviyesine indirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Başkan Lagarde'nin konuşması kritik öneme sahip olacak. Hatırlanacağı üzere Banka, Haziran ve Eylül aylarından da faiz indirimine gitmişti. Ayrıca, Avrupa cephesinden top bürokrat Mario Drahgi’nin de Avrupa'nın sanayisizleşme riski ile karşı karşıya olduğu yönünde haftalar önce yaptığı uyarıya da bir kenara park ederken, EUR’yu çok da beğenmediğimiz altını çizelim.
  • Kıymetli madenler ve petrol cephesinde ise hareketli seyrin korunduğunu son günlerde bültenlerimizde dikkatinize getiriyoruz. İsrail'in İran’a yapmayı planladığı misillemenin petrol ve nükleer üretim sahalarını hedef almayacağı açıklamasını yanı sıra, Suudi Arabistan strateji değişikliği ve OPEC+’nın da talep tahminini bir kez daha aşağıya çekmesi ile kuzey denizi petrolü Brent, varil başına 81 dolar zirvesi ardından %8 gerileyerek 73-74 dolar seviyelerine kadar geri çekildi. Petrol ile ilgili büyük resimde de iyimser beklentimiz olmasa da, savaş ortamında olası volatiliteye karşı da dikkatli olunması gerektiğini düşünüyoruz. On yıllık gösterge ABD tahvil faizinin %4,10 seviyesinden %4,00 seviyesine gerilemesine paralel faiz getirisi olmayan kıymetli madenler, içinde bulunduğumuz ‘hassas’ dönemde adeta ışıldamaya devam ediyor. Bu bağlamda, altının ons fiyatı bir kez daha 2,685 dolar seviyesine yükselerek tüm zamanların zirvesini test etti. Benzer bir şekilde, mahallenin sert çocuğu gümüş de 31,75 dolar seviyesine yükselerek havaya ayak uydurdu. ABD'de anketler Trump'ın kazanma ihtimalinin arttığını gösterirken, direnişin parası bitcoin ise dün 68bin dolar seviyelerini bir kez daha test ederken, son 10 haftanın zirvesine yükseldi. Haftalık kapanışın 68,500 dolar seviyesinin temiz bir şekilde üzerinde olması kaydı ile Bitcoin'in 'sessizliğini' bozacağını düşünüyoruz. (bakınız grafik).
  •  ABD borsaları geceyi %0,5 civarında yükselişle tamamlarken, kobi endeksi Russell2000 %1,6 yükselişe risk iştahını ön plana çıkardı. Yeni gün başlangıcında ise pasifiğin diğer ucunda ılımlı yükselişlerin hâkim olduğunu görüyoruz. Çin yönetimi son dönemde çok sayıda teşvik adımı atarak ekonomisini canlandırmayı hedeflerken, konut projelerine finansman sağlanmasını kolaylaştırmak için "beyaz liste"yi genişletip bu projelere yönelik banka kredilerini 4 trilyon yuan’a çıkaracaklarını da açıkladı. Ayrıca, şehirlerin yenilenmesi hız kazanacak ve bir milyon "kentsel köy" bu planlara dahil edilecek. Bu adımlar, 2021'de krize giren emlak sektörünü istikrara kavuşturmayı hedefliyor. Çin Merkez Bankası, konut kredisi faiz oranlarını düşürerek 50 milyon haneyi desteklemeyi planlıyor. Yerel yönetimler ise satılamayan evleri ve atıl arazileri almak için özel fonlar kullanabilecek. Çin'in yegâne hedefi yeniden %5 büyümeyi yakalamak...

*Bitcoin

1729138416796ab89e356fb04a1a04ef94a50336c2_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.