Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 06/11/2020 - Cuma

ABD seçimi, ABD Merkez Bankası, ABD Doları...

  • Küresel piyasalar, ABD'de ilk anda sonuçları net olarak kestirilemeyen seçimlere yönelik fiyatlamalarla her iki yönlü sert dalgalanma kaydetmesi ardından dün günü oldukça iyimser tamamladı. 
  • ABD seçimleri henüz tam anlamı ile sonuçlanmamış olsa da, Biden'ın hayli kuvvetli olan başkanlık ihtimali piyasalarda büyük bir coşkuya neden oldu. Artan risk iştahı, öncelikle doların değer kaybetmesine, hisse senetleri ve devamında kıymetli metallerin değer kazanmasına neden oldu. Bitcoin, dün dolar karşısında neredeyse 2 senenin zirvesi olan 16 bin dolar seviyesini test etti. 
  • İçeride ise, USD/TRY kuru, dün 8,40-8,48 geniş bant aralığında salınması ardından kapanışına doğru bandın alt tarafını test etti. Örneğin, artan risk iştahı ile EUR/USD paritesi yeniden 1,1850 seviyesine yükselirken, USD/TRY kurunun düşmekte isteksiz olması, EUR/TRY'yi psikolojşk 10 seviyesinin üzerine itti.   
  • Dün açıklanan TCMB verilerine göre, gerçek kişilerin döviz mevduatları son 2 haftada 1,78 milyar dolar artarak 137,9 milyar dolar ile rekor kırdı. TCMB'nin toplam brüt döviz ve altın rezervleri 84,4 milyar dolar ile bir önceki haftaya nazaran 3,9 milyar dolar geriledi. 
  • Kamu mevduat bankaları, kuru dizginlemek için, uzun bir süre döviz açık pozisyon vermiş, hatta bu açık BDDK'nın tanıdığı yasal limitleri de aşmıştı. Son verilere göre, yabancı para açık pozisyonun %18,8 ile %20 olan yasal sınırın hemen altında seyrediyor (yabancı para açık pozisyon ise 5,2 milyar dolar).
  • Döviz kurunda, son 2 haftada yaşanan yükselişin de sebebi şimdi biraz daha iyi anlaşılıyor. İçeride, döviz alım iştahı demek ki devam ederken, kuru savunmak için cephane de oldukça azaldı.
  • Öte yandan, yurtdışı yerleşiklerin TL varlıklara yönelik isteksizliği korunmaya devam ediyor. Eylül sonu Ekim başı yaşanan cılız artış ardından son 4 haftada yeniden yerini çıkışlara  terk etti. Büyük resimde, 2013 yılında 152 milyar dolar ile zirve yapan yabancının hisse ve tahvil portföyü, güncel rakamlar ile 24,4 milyar dolara geriledi (tüm zamanları en düşük seviyesi).
  • TL'nin negatif ayrışmasında, son dönemde TCMB'nin uyguladığı ve piyasanın benimsemediği para politikası bileşimi ön plana çıkıyor. Dün, TCMB sıkılaştırma politikasına paralel Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetini (AOFM) %14,07 ; TL referans faizi ise TCMB'nin faiz koridorunun en üst seviyesi olan %14,75'e yükseldi. 
  • Her ne kadar, TCMB'nin likidite adımlarıyla birlikte Temmuz ortasından bu yana 650 baz puan civarında sıkılaştırmaya gitse de (türkçe meali faiz 6,5 puan arttı!) yine de, asıl faiz olan politika faizi artmadan pek de bir işe yaradığını söyleyemiyoruz. Söz konusu adımlar, TL'de daha fazla değer kayıplarının önüne geçtiği konusunda hemfikir olsam da, TCMB'den daha net, sade ve basit adımlar görmek istiyoruz.
  • TCMB'den faiz artırımı için ABD seçimlerinin netleşmesi bekleniyor şeklinde bir beklenti oluşsa da, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, döviz kurunda beklentinin çok üstünde bir dalgalanma yaşanmadığını, dolara müdahalenin de henüz düşünülmediğini söyledi!
  • Türk mali piyasalarına geri dönersek, Biden ihtimaline pek de sıcak karşılanmamış, seçim öncesi sert satışlar görülmüştü. Lakin, Senato'nun Cumhuriyetçilerde olması, bir nebze de olsun bu endişeleri törpüledi. Dün bu bağlamda, dolar bazında oldukça ucuzlayan BİST100 endeksi küresel mali piyasalara eşlik ederek günü %1 artıda bitirdi. 
  • Gece geç saatlerde sonuçlanan FED toplantısında, beklenildiği üzere faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmezken, karar metnindeki ifadeler de son toplantılara paralel cümleler içerdi.  Başkan Powell basın toplantısında önceki söylemlerini korudu, piyasa pek de tepki vermedi.
  • ABD'de oy sayımı sürerken, Biden'ın artık ABD'nin 46. Başkanı olmaya çok yakın olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Trump'ın yaptığı tüm itirazlar mahkeme tarafından reddedildi. 
  • Oy sayımının bugün sona ermesi bekleniyor.
  • Küresel borsaların dünkü günde şahlanması ardından, bu sabah, bir miktar kar satışları hem Asya'da, hem de ABD borsalarının vadeli işlemlerinde görülüyor.
  • ABD seçimlerinin geride kalması ile gözler artık dünya genelinde rekor seviyelere çıkan hatta mutasyona uğradığı gerekçesiyle aşı beklentilerini de sekteye uğratan virüse çevrilmiş durumda. 
  • USDTRY kurunda herkes geminin bir tarafına yaslanmış durumda. Merkez Bankası rezervleri hızla azalırken, içerde dolarizasyon ve altınızasyon eğilimi tüm süratiyle korunuyor. Kurun gelmiş olduğu seviye, TL kazanan ve dövizle ithalat yapan şirketlerin sermayelerini eritiyor. Bu eğilimi bıcak gibi kesecek tek seferlik bir faiz artışına ihtiyaç duyuluyor. Geçikmesi, haliyle, TL üzerinde baskının yeniden artmasına neden olabilir (bakınız grafik).
  • Bugün ABD'de her ayın ilk Cuması olduğu üzere, KKTC saat ile 15:30'da istihdam raporu açıklanacak. Türkiye'de ise Ekim ayı Hazine nakit dengesini takip edeceğiz.
 

> GBP/USD

Dün sonuçlanan İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantısında, GBP100 milyar olarak beklenen tahvil alım programı GBP150 milyar artırdı. Kararın oy birliğiyle alındığını görüyoruz. Yapılan açıklamada, gerekirse niceliksel gevşemenin (QE) yeniden artırılabileceği söylendi. Geçmiş senelerde tıpkı ECB Başkanı Draghi’nin Euro için “ne gerekiyorsa yapacağız” söylemine benzer duruşun, BoE tarafından da takınıldığını görüyoruz. İngiltere’nin virüs nedeniyle aldığı kapanma ve izolasyon tedbirlerinin ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağı beklentisi ile kararı bir noktaya kadar anlasak da, durum sanıldığından da kötü olabilir. Önümüzdeki aylarda hem QE’de genişleme hem de politika faizinde düşüş göreceğimizi düşünüyoruz. Karar ardından GBPUSD paritesi yükselişe geçerken, günün ikinci yarısında dolar zayıflığının da artması ile 1,31 seviyesinin üzerine yükseldi. Teknik bir bakış açısı ile, 1,2850 seviyesinin üzeri, Sterlin için tonumuzun olumlu kalmasına neden olacaktır. 

1604640348531fc6b7b8f07039502d6b3820c73ea4_1_1200.jpg  

>BTC/USD

Son 2 senin zirvesine yükselen ve 15bin doları test eden Bitcoin, her ne kadar aşırı alım bölgesinde olsa da, iyimserliğin korunması durumunda, yukarıda 21bin seviyesini hedefleyebilir!

16046403498a3153ebe5c9a2721d61375c5661d167_2_1200.jpg  

>USD/TRY

Yukarıda da değindiğim üzere, DTH içeride rekor seviyede. Herkes geminin bir tarafına yaslanmış durumda. Teknik bir bakış açısı ile RSI neredeyse çatlama noktasında geldi ve Ağustos 2018'in belirgin bir şekilde üstünde seyrediyor. Bir miktar gevşeme veya düzeltme yaşanmasını beklemek, çok da hayalcilik olmasa gerek!

16046403492a2945999e5d3dc5c3f2c8667ea53a97_3_1200.jpg  

>Gram altın

Kabaca 5 hafta önce vermiş olduğumuz 550TL hedef seviyesinin artık kıyısındayız.

1604640349f45f8d21a0aa9c160080e5ba69b98a98_4_1200.jpg  

>XAU/USD

Uzun bir süredir koruduğumuz altın uzun pozisyonlarımız ile ilgili aşağıdaki grafiği hatırlayacaksınız. Mevcut oyun planımızı koruyoruz. Aşağıda 1,830 zarar kes, yukarıda 2,000 dolar seviyesi ise kar al.

1604640349409d4e4c3841aade72337bccdcabbff9_5_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.