Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

Güncel Piyasa ve Döviz Haberleri 11/05/2023 - Perşembe

ABD enflasyonu Nisan'da iki yılın en düşük seviyesine geriledi

  • Bülten yazmak için zorlandığımız günlerden geçiyoruz. Yatırımcıların dikkatini çekecek önemli yeni gelişmelerin eksikliğinde, dün günün belki de en önemli satır başı ABD'de açıklanan Nisan ayı TÜFE enflasyonu idi. Verinin, eğer iyimser taraftan bakarsak, beklentilere nazaran bir tık da olsa daha iyi sonuçlandığını söyleyebiliriz. Rakamların dili ile konuşursak, manşet bazda yıllık TÜFE enflasyonu %5 beklenirken gerçekleşme %4,9 seviyesinden oldu. Çekirdek TÜFE enflasyonu ise yıllık bazda beklentiler paralelinde %5,5 seviyesinde kaldı. 
  • Tüketici fiyatlarındaki yıllık artış, iki yıldır ilk kez Nisan ayında %5'in altına düştü (bakınız grafik). Veri, FED'in de gelecek ay daha fazla faiz artırımını durdurması için gerekli bir motivasyon sağlasa da, yapışkanlık arz eden kiralar, benzin ve kullanılmış motorlu taşıt maliyetlerindeki artışlar nedeniyle enflasyon hâlâ güçlü bir seyir izlediğini itiraf edebiliriz. Bu karışık verinin gölgesinde, vadeli faiz kontratları (piyasa tahmincileri) hâlen daha FED'den senenin ikinci yarısında faiz indirimi beklemeye devam ediyor. Daha kısa vadede ise, FED'in Haziran toplantısında oranları değiştirmeyeceğine %86 ihtimal veriliyor. 
  • Piyasaların kafası da karışmış olmalı ki, dün yön bulmakta hepimiz zorluk yaşadık. Enflasyonun iyimser tarafını gören piyasalar, dolar faizi ile ters korelasyona sahip altını ilk etapta 2,045 dolar, EUR/USD paritesini de 1,10 seviyesinin hemen üzerine taşısa da, günün ilerleyen saatlerinde kazanımlar korunamadı. Altın 2,030 dolara, EUR ise 1,10 seviyesinin altına geri çekildi. Yukarıda da değindiğimiz üzere, enflasyon hâlen daha can sıkıyor! 
  • Enflasyon verisinin geride kalması ardından, ABD'nin 31,4 trilyon dolar büyüklüğündeki borçlanma tavanını yükseltme müzakerelerinde hâlen daha anlaşma sağlanamadı. Taraflar görüşmelere devam edeceklerini ifade ederken, açmaz üç hafta içinde çözülmezse ABD'nin benzeri görülmemiş şekilde temerrüte düşebileceğinin altını çizmek gerekiyor. ABD Başkanı Biden, Cumhuriyetçilere bir kez daha seslenerek, hızı hareket edilmezse, ABD ekonomisinin durgunluğa girme riskinin arttığını söyledi. 
  • Türk mali piyasalarında ise seçim öncesi son 2 iş gününe girilirken, piyasa fiyatlamaları da giderek daha da sağlıksız bir hâl almaya başladı. Döviz piyasasının barometresi konumunda Kapalıçarşı'da USDTRY kuru 21 seviyesine dayanırken, bankalararası piyasada da 19,55 seviyesine yükseldi. Öte yandan, VİOP piyasasında da sert sıçrayışlar da dikkatlerden kaçmadı. VİOP döviz kontratlarında 2 hafta önce 20,30 seviyesinden işlem gören 31 Mayıs vadeli USD kontratları 21,2 seviyesine dayandı. TCMB'nin %8,5 olan politika faizine karşılık, diğer faizlerdeki yükseliş sürerken; seçimler öncesinde artan belirsizlikle faktoring şirketlerinin sağladığı fonlamanın faizi %70 seviyelerine kadar yükseldiğini, vadelerin ise iyice kısaldığını okuyoruz.
  • Borsa İstanbul ana endeksi dün %1 düşerken, bankacılık endeksi dün de yükselişini sürdürdü: %1,5. Bankacılık cephesinde son 3 gündür devam eden yükselişler dikkat çekiyor. Uzun süredir 'büyük göç' ile TL ve TL cinsi varlıklardan uzaklaşan yabancı yatırımcının Türkiye'deki seçimlere paralel "alım" noktasına geçip geçmeyeceği büyük bir merakla takip ediliyor. 
  • Dün Türkiye cephesinde açıklanan önemli makro ekonomik veriler stagflasyonist bir tabloya işaret etti. Sanayi üretimi Mart'ta yıllık bazda %0,1 daralırken, işsizlik oranı Mart'ta %10'da kaldı. Öte yandan inşaat maliyet endeksi Mart'ta %60,7 arttı. 
  • ABD borsaları geceyi karmaşık bir seyirle tamamladı. Sanayi hisseleri hafif de olsun düşerken, teknoloji hisseleri göreceli iyimser enflasyon verisi ile %1 yükseliş kaydetti. Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında kırmızı bir renk hâkim. Çin'de açıklanan tüketici fiyatları Nisan ayında iki yıldan fazla bir sürenin en yavaş hızında yükselirken, zayıf veri, bu haftaki ticaret verilerinden gelen iç talebin cansız kaldığına işaret eden sinyalleri güçlendirirken,  dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde COVID sonrası düzensiz bir ekonomik toparlanmaya işaret ederek daha fazla teşvike ihtiyaç duyulabileceğini öne sürdü.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün içeride cari denge, dışarıda ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı (25 bp artışla %4,50 seviyesine yükselmesine kesin gözüyle bakılıyor); her hafta Perşembe günü olduğu üzere ABD işsizlik maaş başvuruları; TCMB ve BDDK'nın haftalık bültenlerini takip edeceğiz. Özellikle, kuru savunmak adına TCMB'nin net döviz pozisyonunun ne kadar daha bozulduğuna bakacağız. ABD cephesinde ise ÜFE enflasyonu takip edilebilir (yıllık manşet artış oranının %2,4'e gerilemesi bekleniyor).
 

>ABD enflasyon

1683778041cec90b6dea162662c9e6acdf5e453b1c_1_1200.jpg  

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.