Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 31/01/2018

  • Son dönemlere soluksuz yükselen hisse senetleri, artan küresel faizlere paralel yönünü aşağıya çevirdi. ABD Borsası Dow Jones Sanayi Endeksi son 1,5 yılın en sert gerilemesini kaydetti 
  • Küresel faizlerde artış ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş, piyasaların korku endeksi olarak takip ettiği VIX’i 15 seviyesine yükseltti (VIX’te yükselme risk iştahının bozulması anlamına geliyor) 
  • Dün ilk kez sarsılan hisse senedi piyasalarına paralel içerde kur oldukça dalgalı bir seyir izlerken (3,76 – 3,80) ; EUR/USD paritesi 1,2335 – 1,2450 geniş bandında gitti geldi 
  • Özetle, dün küresel piyasalarda kafalar bir miktar karıştı, biraz da korkuların yükseldiği bir gün oldu 
  • Bir günlük harekete fazlasıyla anlam yükleyemeyiz. Faiz yükselirken, hisse sentleri düşerken, volatilite artarken, dolar endeksinin ise değer kazanmadığını görüyoruz! 
  • Bu bağlamda, iyimser hava bitti, trend tersine döndü demek için birkaç gün daha piyasalardaki havayı solumak gerekiyor 
  • Hisse senedi piyasasından çıkacak paranın tahvil piyasasına akması durumunda, ABD faizleri yeniden gerileyerek dengeleyici bir unsur oynayabilir 
  • Öte yandan, hisseden çıkan paranın tahvillere gitmemesi ve tahvil faizlerinde yükselişin sürmesi durumunda, karamsar havanın pekişmeye başlayacağını düşünüyoruz 
  • USD/TL kuru için kararsızlık yani gri bölgenin içindeyiz. Her geçen gün 3,70 – 3,75 bandının daha kuvvetli bir alım bölgesi olduğuna inanmaya başladık 
  • Bugüne döndüğümüzde ise, FED’in dün başlayan faiz toplantısı bugün bitiyor. Karar gece geç saatlerde açıklanacak 
  • Müstakbel bayan Yellen’in son toplantısı. Faiz oranlarında bir değişiklik beklenmiyor. Lakin, Mart ayına yönelik bir sinyal için karar metnindeki kelime değişiklikleri takip edilecektir 

Son dönemlerin mottosu olan, ılımlı enflasyon, devam eden merkez bankası desteği, son 7 yılın en iyi büyümesine imza atması beklenen küresel ekonomiye paralel artan şirket karları ve temettü gelirleri, borsalara adeta hücum yaşanmasına neden olmuştu. Meydana gelen abartılı iyimserlik veya daha profesyonel bir yaklaşımla irrasyonel coşku, dün yerini ilk kez farklı bir eğilime terk etti. Bu eğilimin adının düzeltme mi, yeni bir satış dalgasının başlangıcı mı, geri dönüş mü olduğunun cevabını bir günlük piyasa hareketi ile cevaplamak henüz imkansız. Lakin, artan faizlerden rahatsız olan yatırımcıların dünkü hareketi bizlere sinyaller vermeye başladı. Son 1 yıllık dönemde, neredeyse ciddi biz düzeltme yaşamadan dolu dizgin % 35 artış kaydeden piyasaların göstergesi Amerikan Borsası Dow Jones Sanayi endeksi, dün günü % 1,4 ; finans hisselerinin ağırlıklı olarak işlem gördüğü diğer bir borsa olan S&P500 ise geceyi % 1,1 düşüşle tamamladı. ABD borsalarında yaşanan son 2 günlük düşüş, kafalarda soru işaretleri yaratmaya başlasa da, henüz bir yargıya varmak için çok erken. Sadece, ABD tahvil faizlerinin % 2,72 seviyelerine yükselmesine karşı, hisse senedi piyasalarında görülen ilk ciddi satışlar (son 1,5 yılın en yüksek günlük kaybı) korku endeksi olarak takip edilen VIX endeksini de 15 rakamına yükselti. VIX’in düşük seyri piyasaların korkusuz; yükselmesi ise panik işareti olarak kabul ediliyor. Bu noktadan hareketle bir iki günlük piyasa hareketine bakarak ciddi bir yargıya varmak için erken. Eğer hisse senedi piyasalarında satışlar birkaç gün daha devam ederse, bu durumda, ciddi bir düzeltmenin başladığı yargısına varacağız. Bu noktada bir önemli unsura daha işaret etmek istiyoruz. Hisse senedi piyasalarından yapılacak satışlar ardından elde edilecek doların dönüp ABD tahvil piyasalarına park etmesi, yeniden tahvillere alım gelmesi olarak kabul görebilir ki böyle bir durum faizlerin yükselişine set çekerek piyasalarda denge kurabilir. Ancak, hisseden çıkan paranın altın veya tahvil gibi güvenli limanlara park etmemesi durumunda, yani hisse senedi endeksleri düşerken, tahvil faizlerinin de yükselmeye devam etmesi, piyasalarda daha ciddi boyutta bir düzeltmenin habercisi olarak yorumlanabilir. Gözümüz VIX, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve elbette hisse senedi piyasalarının nasıl bir seyir izleyeceği üzerinde olacaktır.

Tahvil, hisse ve VIX cephesinde son günlerdeki ciddi hareketlilik, içerde Türk mali piyasalarına da aynen yansıdı. USD/TL kuru baş döndürücü bir şekilde 3,76 – 3,80 bandında gel gitler kaydederken, pariteler cephesinde de geniş bantta salınım dikkat çekiyor. Yine de, ABD faizlerinin yükseldiği, borsaların satış baskına boyun eğdiği ve korku endeksinin artış kaydettiği bir günde, EUR/USD paritesi 1,2335 seviyesinden 1,2450 seviyesine kadar yükseliş kaydederken, benzer bir şekilde GBP/USD paritesi de 1,40’ın hemen altını görmesi ardından 1,42 seviyesine fırladı. Bağlamak gerekirse, faiz artarken, hisseler düşerken, piyasa oyuncuları korkarken, dolar değer kazanmamış! Bu da demektir ki, henüz küresel mali piyasalarda ciddi anlamda bir geri dönüş / trend değişikliğinden söz edemeyiz. Faiz yükselişi, hisse düşüşü ve VIX artışına dolar değer kazanarak eşlik ettiğinde, daha sağlıklı bir yorum yapma fırsatına sahip olacağız.

Dünden kalan son not ise TCMB’nin düzenlediği yılın ilk enflasyon raporu idi. Başkanı Çetinkaya’nın sunumu oldukça kapsamlı olsa da, piyasalar nezdinde bir türlü tutturulamayan enflasyon nedeniyle kredibilite kaybı olarak kaldı. TCMB’nin 2018 sonu enflasyon tahminin orta noktasının, piyasa tahminini altında % 7,9 olduğunu not düşelim.

Bugüne döndüğümüzde, FED'in Başkan Yellen başkanlığında (son toplantısı) dün başlarken, karar bu akşam KKTC saati ile 21:00’de kamuoyuna duyurulacak. Herhangi bir basın toplantısının olmadığı bu toplantı ardından yayımlanacak kısa politika metni önem arz edecek. Satır aralarında faiz artırım süreci ve enflasyonla ilgili yorumları dikkatle irdeleyeceğiz. Makro cephede ise Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu; ABD’de her ayın ilk Cuması açıklanan resmi istihdam raporuna öncü gösterge olan ADP özel sektör istihdam rakamları ve konut satışlarını takip edeceğiz.

Küresel piyasalarda biriken iyimserlik enerjisine karşı son iki gündür bazı (henüz adını koyamasak da) huzursuz edici sinyaller alıyoruz. Bu minvalde, temkinli duruşumuz korumaya devam ediyoruz. Kısa vadede seviyeye belirtmekten imtina ediyorum. Lakin, USD/TL kurunda, 3,70 – 3,75 aralığının riskli pozisyonları kapama ve orta vadeli riskler için döviz almak için iyimser seviyeler olduğuna her geçen gün biraz daha inanmaya başladık.

ABD Borsası Dow Jones, son 1,5 yılın en büyük günlük düşüşünü kaydederken, korku endeksi VIX yükseldi
 

Son 1 yılda yaklaşık % 35 değer kazanan ABD (borsası) sanayi endeksi Dow Jones, son 2 güdür ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükselişe paralel günü düşüşle tamamladı. Dolu dizgin hatta düzeltmesiz yükselen borsanın son 2 günde değer kaybı % 2’yi aştı. Bu minvalde, piyasaların korku endeksi olarak takip ettiği VIX (volatilite) uzun bir aradan sonra 15 seviyesine yükseldi. VIX’in artması, piyasalarda korkunun artması anlamına geliyor. 

1517383888e54e5be54b86491dbf1b07063f90dfbc_1_1200.jpg
Kaynak: Reuters

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.