Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu - 17/11/2017 - Cuma

Günaydın. Mutlu, huzurlu ve her şeyden once sağlıklı bir gün olması dileğimle

  • Uzunca bir süredir beklenen ABD vergi reform yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nden geçti. Sırada Senato'nun onayı var.

  • Vergi reformunun ilk yansımaları haliyle olumlu oldu. ABD hisse senetleri geceyi yükselişle tamamlarken, küresel mali piyasaların da yönü olumluya döndü.

  • TCMB'nin NDF (non deliverable forward - TL uzlaşmalı vadeli döviz satım) ihale haberi Türk mali piyasalarında 3.89 seviyesinin geçilmesini şimdilik engelledi.

  • Türk mali piyasalarında dalga boyu hergün artasa da, teknik sebepleden ötürü kur cephesinde 3.8310 seviyesine kadar gevşemeye imkan tanıyoruz (altını şimdilik zor görüyoruz) (bakınız grafik).

  • Borsa Istanbul cephesinde özellikle Aselsan, Halk Bank ve THY hisselerinde aşırı ve sert volatilite dikkat çekiyor. Bu hareketliliği önemli bir öncü sinyal olarak okuyoruz.

TCMB'nin bankalara vadeli döviz satışı ile ilgili duyurduğu yeni adımı, özellikle döviz piyasasında bir miktar da olsa tansiyonu düşürdü. Detayları henüz tam olarak açıklanmasa da, TCMB'nin hergün düzenli bir şekilde bankalara vadeli döviz satışı yapacağını ve bu işlemler neticesinde vadede uzlaşmanın TL cinsinden nakdi olacağını okuyoruz. Yani TCMB döviz rezervlerinde herhangi bir kayıp ile karşı karşıya kalmadan, fiyat riskini üstlenerek (kısa pozisyon taşıyarak - işlemleri arka planda bire bir kapatmayarak (hedge etmeyerek)) vadede anlaşılan kurun piyasa kurunun üzerinde olması durumunda kur zararı, altıda olması durumunda ise kur karı yazmış olacak. TCMB'nin karı iyi olduğundan, söz konusu işlemlerin Banka'yı rahatsız edecek bir boyutta olmayacağını düşünüyoruz. Bu uygulama yakın dönemde Meksika'da da devreye alınmıştı. Üstü örtülü de olsa döviz satım müdahalesi olarak görülebileceğini de not edelim.

Gerek TCMB'nin yeni adımı, gerekse dün akşam ABD'de uzun süredir beklenen vergi reformu yasatasarısının Temsilciler Meclisi'nden geçmesi, küresel piyasalarda yarattığı iyimserlik, Türk Mali piyasalarında da sirayet etti. Gün içinde 3.86-3.88 arasında sert bir şekilde dalganan USD/TL kuru, günün bitimine doğru 3.85 seviyesinin diplerine kadar gevşedi. Türk Lirasında yaşanan dünkü hareketi biraz da yılsonu nedeniyle yabancı fonların pozisyon kapama isteğine parallel yaşanan hareketliliğe de bağlıyoruz. Benzer bir eğilim Güney Afrika Randı, Rus Rublesi ve Brezilya Realinde de yaşanıyor. Hatta, Almanya'da güçlü büyüme verisi ardından 1.1650 seviyesinden adeta ok gibi fırlayan EUR/USD paritesi, dün 1.1750-1.1850 aralığında sert dalgalandı. Türk mali piyasalarında ise aşağıdaki grafiklerden de görülebileceği üzere, teknik sebplerden ötürü bir miktar da olsa kur cephesinde geri çekilmeye fırsat tanıyoruz. TCMB'nin vadede TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinin yanısıra, ABD vergi reformun yarattığı iyimserlik ve ilave olarak teknik göstergelerde yaşanan yorulmaya parallel aşağıda 3.8310 seviyesine kadar kurun gevşeme ihtimalini göz ardı etmiyoruz.

Dün akşam Temsilciler Meclisinden geçen vergi reformunun önünde engel olarak bir de Senato oylaması bulunuyor. Oylamanın hemen yapılamayacağını okuyoruz. Oylamada bazı Cumhuriyetçi üyelerin karşı oyu veya fireler de gündeme gelebilir. Bu da yasanın onaylanmasını engelleyebilir. Miyop olan küresel mali piyasalar ise, oylamaya kadar güçlü şirket bilançoları ve vergi reformunun ilk raundunun sorunsuz atlatılmasının yardımı ile iyimser kalmayı sürdürebileceğini düşünüyoruz.

Türk mali piyasalarındaki volatilite her geçen gün biraz daha artıyor. Hisse senedi piyasalarında gördüğümüz bu süreç beraberinde devre kesici adımları da getirdi. Okuduğumuz kadar ile, hisse senedi analistleri, Aselsan, Halk Bank ve THY hisselerindeki yüksek volatiliteyi öncü bir sinyal olarak görmekte fayda olduğunu söylüyor. Öte yandan, 27 Kasım'da başlayacak olan Zarrab davası öncesinde dün haber akışı oldukça yoğun bir şekilde devam etti. Davaya günler kala, Türk Mali piyasalarındaki dalga boyunun da artacağını hissediyoruz.

Yeni gün başlangıcında ABD'den sarkan iyimserlik Asya piyasalarında sınırlı bir şekilde hissedilmiş. Sabah saatlerinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin konuşması yakından takip edilebilir. İçerde gerek teknik sebeplerden ötürü gevşeme eğilimi taşıyan kur, dışarda ise vergi reformunun heyecanı ile iyimserlik birkaç gün daha devam edebilir. Böyle bir gerçekleşme, riskli pozisyonları gözden geçirmek için fırsat olarak görülmelidir.


> USD/TRY kurunda 3.8310 seviyesine kadar geri çekilmeye imkan tanıyoruz. Altını ise şimdilik zor görüyoruz.

1510906355d94c8dc6db920d29236d41ea6d22ccbc_1_1200.jpg
15109063628e22a94c0429c8791f0657dc889f7115_2_1200.jpg
Kaynak: Reuters


Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.