Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 17/10/2017
 
  • Tırmanan jeopolitik risklere rağmen, küresel piyasalar, bol likiditenin yardımı ile iyimser tarafta kalmaya devam ediyor
  • Irak Merkez Yönetimi Kerkük’te kontrolü tekrar sağlasa da, bölgede gerginlik hat safhada
  • İçinde bulunduğumuz sorunlu coğrafyada artan jeopolitik riskler ve bu hafta AB Liderler zirvesi öncesinde Türk Mali piyasalarında satıcılı seyir yeniden ivme kazanabilir
  • USD/TL kurunda 3,62 – 3,65 aralığının kısa sürede yukarı yönlü geçilme ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Böyle bir durumda ilk etapta 3,6650 ve devamında 3,73 seviyesi gündeme gelebilir
  • Bugün İngiltere’de TSİ11:30’da açıklanacak enflasyon verisi önem arz ediyor. Manşet enflasyonun % 3 ; çekirdek enflasyonun ise % 2,7 artması bekleniyor
  • Güçlü enflasyon verileri, İngiltere’den beklenen faiz artırımını Kasım ayında potaya sokabilir
  • Şahin bir isim olan Prof. Taylor’un yeni FED Başkanı olarak gündeme gelmesi, Dolar cephesine olumlu yansıdı.
  • Bu bağlamda EUR/USD paritesinde yeni teknik analizim 1,12’li seviyelere işaret etmeye başladı

Küresel piyasalarda dün göreceli olarak iyimser bir seyir kaydedildi. Büyüme anlamında açıklanan güçlü makro ekonomik verilerin düşük faiz ortamında yatırımcıları hisse senedi yatırımlarına yöneltmesi ile ABD borsaları geceyi yeni rekorlarla tamamladı. Özelikle, dün ABD’de açıklanan NY Empire State endeksi 2010 yılı Nisan ayından bu yana en yüksek düzeyde sonuçlanması, güçlü büyüme sinyalleri verirken, emtia fiyatlarını da yönünü yukarıya çevirmesine neden oldu. İçerde ise, gözler son dönemlerde artan jeopolitik risklere çevrilmiş durumunda. Bir tarafta, Astana’da Rusya ve İran ile varılan mutabakat sonucu askeri gözlem noktaları kurmak için İdlip’e giren Türk askeri, diğer tarafta patlamaya hazır bir görünüm sergileyen Kerkük şehrinde Peşmerge ile Merkez Irak yönetimi arasındaki gerginlik devam ederken, bölgedeki tansiyonun artmasından da genel anlamda endişe ediliyor. Jeopolitik riskler yanı başımızda artarken, siyasi anlamda da yoğun bir ajandanın içerisinde bulunuyoruz. 19-20 Ekim tarihlerinde toplanacak AB Liderler zirvesinde Türkiye’nin üyelik süreci görüşülecek. Alınan son duyumlara göre, Başbakan Merkel’in Türkiye özelinde bir rapor talep ettiği, şu aşamada görüşmelerin durdurulması şeklinde bir kararın gelmeyebileceği lakin sürecin ileride o noktaya doğru sürüklenebileceği konuşuluyor.

ABD cephesinde merakla Şubat ayında görev süresi dolacak FED Başkanı Yellen’in yerine kimin geleceği tartışılıyor. Yeni FED Başkan için görüşmeleri bizzat Başkan Trump’ın yürüttüğünü görüyoruz. Son günlerde bu minvalde Prof. John Taylor’un adının da geçtiğin görüyoruz. Ekonomi literatüründe kendi adına kuralı olan ve çok saygın bir kişi olan Taylor’un yeni FED Başkanı seçilme ihtimali doların da elini kuvvetlendirmeye başladı. Taylor, şahin biri olarak görülüyor. Keza, kendi kuralına göre hesaplanan FED faiz oranın şu anda geçerli olan % 1-1,25 aralığının yaklaşık 3 katı olması piyasalarda heyecan yarattı. EUR/USD paritesinin 1,1760’lı seviyelere kadar gerilemesi de bunu açık bir şekilde yansıtıyor. Teknik anlamda, 1,1650 altında EUR’da satışların 1,12 seviyelerine kadar derinleşebileceğini düşünüyoruz.

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında dün geceden sarkan iyimserliğin devam ettiğini görüyoruz. Asya piyasalarında hakim renk yeşil. Mali piyasaların gündeminde bugün TSİ11:30’da İngiltere’de açıklanacak enflasyon rakamları takip edilecektir. Manşet enflasyonun % 3 ; çekirdek enflasyonun ise % 2,7 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Son dönemlerde, artan enflasyona karşı İngiltere Merkez Bankası’nın tahammül sınırının zorlanmaya başlaması ardından piyasalar Kasım ayında çeyrek puan faiz artırımı olabileceğini fiyatlamaya başladı. Destekleyici yönde bir enflasyon verisi, Sterlin’in değer kazanmasına neden olabilir. Brexit görüşmelerinden gelen haber akışı son günlerde 1,3220 – 1,3335 aralığında paritenin sert zig zağlar çizmesine neden oluyor. 1,3320 seviyesinin üzerinde yaşanacak olası bir gecelik kapanış ardından Sterlin’de asıl yükselişin başlayacağını düşünüyoruz.

>USD/TL kurunda 3,62 – 3,65 dengelenmesi ardından yönün yeniden yukarıya dönebileceğini düşünüyoruz (büyütmek için grafiğin üzerine tıklayınız)
 
Artan jeopolitik riskler, devam eden vize krizi ve 19-20 Ekim tarihlerinde toplanacak olan AB Liderler zirvesi gibi önde gelen ana satır başlıkları, TL’de kalıcı toparlanmanın önüne geçiyor. Bu bağlamda, vize krizi öncesi Cuma kapanışı olan 3,6160 dan başlayan hareket 3,92’li seviyelere kadar uzaması ardından bu hafta içinde 3,6250 seviyelerine kadar geri çekilerek aslında açılan boşluğu da kapamış oldu. Kurun son günlerde 3,6250 – 3,65 aralığındaki dengelenmesi ardından yönünü mevcut tansiyonda yukarı çevirme ihtimalini göz ardı etmiyoruz. İlk etapta 3,6650 seviyesinin aşılması ardından bir sonraki hedefin 3,73 seviyeleri olacağını düşünüyoruz.

1510906387d11d4956f82b4d793d200e23959948de_1_1200.jpg
Kaynak: Reuters


>EUR/USD paritesinde OBO teknik formasyonu oluşmaya başladı
 
EUR/USD paritesinde dar bir alan içerisinde sıkışma uzun bir süredir devam ediyor. Lakin, teknik bir bakış açısı ile, Omuz Baş Omuz (OBO) formasyonunun da oluşmaya başladığını görüyoruz. 1,1650 – 1,17 aralığında olan boyun çizgisinin aşağı yönlü geçilmesi durumunda, boyun çizgisi ile baş arasında olan mor çizgi kadar aşağıda düşüş imkanını göz ardı etmiyoruz. 1,1650 – 1,17 aralığının kırılmadan hamle yapmak ise riskli olabilir.

1510906388b9a55029fa8ad8f74e9027c87a18ae41_2_1200.jpg
Kaynak: Reuters

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.