Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 15/12/2017

  • TCMB, dün elinde olan altın fırsatı kullanamadığı gibi, atmış olduğu adım da piyasalar cephesinde kabul görmedi 
  • TCMB fiiliyatta % 12,25 seviyesinde olan “iş gören faiz oranını” politika faizi olarak ilan etmeyerek, sadece Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranında 50 baz puan gibi piyasa beklentisinin altında artırım kararı aldı 
  • Karar ile birlikte, güne 3,82’li seviyelerden başlayan USD/TL kuru, günü % 2’ye yakın değer kaybı ile 3,89 seviyelerinden tamamladı (TL en çok değer kaybeden para birimi oldu) 
  • TCMB’den cesaretli bir adım gelmesi durumunda (herhangi bir faiz artışı yapmadan politika faizini olması gerektiği gibi ilan etmesi) USD/TL kurunda hedeflediğimiz 3,75 – 3,82 beklentisi de maalesef gerçekleşmedi 
  • Bugün, TCMB kararı ardından Ağırlıklı Ortalama Fonlama Faizinin (iş gören faiz) (mevcut % 12,25) yukarı çekilip çekilmeyeceğine bakacağız. AOFF’nin artırılmaması durumunda kur seviyesi bir miktar daha yukarı gidebilir 
  • USD/TL kurunda, aşağıda, uzunca bir süredir ön plana çıkardığımız 3,82 – 3,84 bandı teknik manada kısa vadeli dip görevi üstleniyor ve yılı da bu seviyelerin üzerinde tamamlama ihtimaliz artık kuvvet kazanmış durumda 
  • FED ve TCMB ardından dün sahneye çıkan İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları toplantıları ile teknik olarak artık yılı bitirmeye çok yakınız 
  • Türkiye’de açıklanacak işsizlik oranı ve bütçe dengesi; ABD’de sanayi üretimi takip edilebilir

Dün sonuçlanan TCMB olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, kanımca son zamanların en kritik toplantısı idi. TCMB’nin faiz setinde bulunan tüm faiz oranlarının üzerinde seyreden enflasyona karşı ek bir sıkılaşma isteği açık bir şekilde görülüyordu. Kısaca hatırlamak gerekirse, TCMB’nin % 12,25 olan GLP faiz oranından piyasa verdiği fonlamanın % 13 olan enflasyonun altında kalması nedeniyle, TCMB’den dün faiz artışı bekleniyordu ama piyasa oyuncularının kafası da dağınıktı. Neden mi? Politika setinde 5 tane faiz olan TCMB’nin [borç alma % 7,25 ; 1 hafta vadeli politika % 8 ; borç verme % 9,25 ; ağırlıklı orta fonlama faizi % 12,25 ; GLP % 12,25] hangisini ne ölçüde artıracağı bilinmiyordu. Neredeyse, son 10 aydır hayatımıza giren ve zor zamanların faiz olarak görülen ve işlevi ceza faizi olan GLP’yi standart bir araç haline getiren TCMB’nin bu uygulamayı terk ederek, anlaşılır, sade, inandırıcılığı olan ve enflasyon beklentilerini çapalayacak bir girişim içinde olmasını bekleyenler bir kenarda (yapması gereken); sadece GLP faizini artırarak mevcut ve kabul görmeyen uygulamaya devam edeceği beklentisi ise diğer tarafta fiyatlanıyordu (yapacağı). Her ne kadar ikinci seçenek daha ağır bassa da, bu sefer de 75 ile 150 baz puan arasında kümelenen beklentilerin altında gelen 50 baz puanlık artış, hiçbir gayeye hizmet edemedi. Diğer bir deyişle, politika faizinde atılmayan adımın gerisinin kıymeti harbiyesi piyasalar nezdinde olmadı! 

Merkez Bankacılığı aslında bir nevi sanat, bir iletişim politikası olarak görülüyor. Dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, FED’in FOMC toplantısından 25 baz puan faiz artırım kararı çıkarken, piyasa o kadar güzel hazırlandı ki, öncesinde de sonrasında da süt liman tarzında bir piyasa yansıması gördük. Bizim cephede ise, TCMB kararı sonrasında TL % 2’ye yakın değer kaybı ile günün en çok değer kaybeden para birimi oldu. Kur ve faiz ile ilişkisi veya korelasyonu kopan BIST100 endeksi, günü % 1,4 yükselişle 110bin puan seviyesinin kıyısından günü tamamlarken, faiz cephesinin uzun tarafında ise bir miktar yükseliş yaşandı. Halbuki, dün ortodox para politikası çerçevesinde politika faizin ile (%8) Ağırlıklı Ortalama Fonlama Faizi (%12,25) ile eşitleyemeyen TCMB’nin, bari piyasa ağzı ile bazuka gösterip, beklentileri kırması da bir seçenek olabilirdi. GLP faiz oranını 50 baz puan yerine daha fazla artırıp, yani vuracak gibi yapıp vurmayıp, Ağırlıklı Ortalama Fonlama Faizini ise hemen artırmayıp zor zamanlara saklaması bile piyasalarda daha çok kabul görüp (yurtdışında bu kadar hava iyimserken) kuru çok daha aşağılara çekebilirdi. Böyle bir gerçekleşme, bizlerin de 3,75 – 3,82 aralığına kurun gelebileceği beklentisinin hızlıca hayata geçmesine neden olabilirdi. Gelinen noktada ise, 3,82 – 3,84 aralığının teknik manada, olası aşağıya yönelmede ciddi bir direnç görevi üsteleneceği, kısa vadeli dip olacağı ve kuvvetle muhtemel yılın da bu seviyelerin üzerinde tamamlanacağını artık not etmek gerekiyor.

Yılın bitmesine artık sayılı günler kaldı. Önde gelen pek çok merkez bankasının da toplantılarının bitmesi ile piyasaların gözünde zor geçen bir yıl ardından haftaya başlayacak Noel tatili (Batı aleminde) adeta tütüyor. Bu nedenle işlem hacminin artık iyice kurumasını bekliyoruz. Gözler, Trump’ın geçirmeye aday tek yasa tasarısı olan vergi paketi üzerinde yoğunlaşmaya başladı. Hatırlanacağı üzere, vergi reformu yasa tasarısı hem Kongre hem de Temsilciler Meclisi’nde ayrı ayrı onaylanmış; ancak birbirinden farklı olan bu iki tasarının birleştirilmesi yönünde bazı çatlak seslerin de geldiğini görüyoruz. Vergi reformunun gecikmesi veya sürecin yeniden zora girmesi, piyasalar üzerinde neden olan iyimserliği törpüleyebilir. 

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında satıcılı hava görülüyor. Makro cephede sabah saatlerinde Türkiye’de açıklanacak işsizlik oranı ve bütçe dengesi; günün ikinci yarısında ise ABD’de sanayi üretimi takip edilebilir. TCMB’nin fonlamayı bugün hangi seviyeden yapacağı önem arz edecek (halihazırda %12,25).

TCMB – Para ve Banka İstatistikleri Raporu
 
TCMB’nin her hafta Perşembe günü açıkladığı Para ve Banka İstatistikleri raporu önemli ip uçları sunuyor. Buna göre, 08 Aralık ile biten haftada, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 2,8 milyar dolar artış kaydetti. 01 Aralık haftasında kurun tüm zamanların zirvesinde seyrettiği bir ortamda sadece 385 milyon dolar satan yerleşikler, geçen hafta kurun 3,86 seviyesine inmesi ile yeniden alıma geçtiğin görüyoruz. Yıl içerisinde en yüksek seviye 167,5 milyar dolar ile 08 Eylül haftasında görülmüştü (USD/TL’nin 3,39 seviyesinin altına sarktığı hafta)

1513322168575be08a72c282a4542a42529df914ee_1_1200.jpg
Kaynak: TCMB

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.