Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 13/11/2017 

Günaydın. Mutlu, huzurlu ve her şeyden önce sağlıklı bir gün olması dileğimle    

  • Geride bıraktığımız hafta sonuçlanan Sn. Başbakan Yıldırım’ın ABD zirvesi ikili ilişkilerin tamiri bağlamında önemli bir adım olarak görülse de, Hürriyet Gazetesi yazarı Murat Yetkin’in yorumuna durumu özetliyor: “Kanama durdu ancak tedavi hâlâ başlamadı!"
  • Savunma Bakanı Canikli, Rusya’dan S400 füzelerinin alımı için “füzeler alınmıştır” açıklamasında bulundu. NATO üyesi olan bir ülkenin söz konusu adımının yankı yaratmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
  • Gözler bu bağlamda Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü Rusya ziyaretinde olacak
  • ABD Ulusal Güvenlik eski danışmanı Mike Flynn özelinde hafta sonu çıkan haberler önemli. Türkiye’den Gülen’in kaçırılıp teslim edilmesi için para aldığı iddia ediliyor ve bu kapsamda yargılanacağı okuyoruz (ikili ilişkileri gerebilecek yeni bir haber)
  • ABD’de 27 Kasım tarihinde başlayacak Zarrab davası yaklaşırken, Türk mali piyasalarının diken üzerinde oturmaya devam edeceğini düşünüyoruz
  • Öte yandan, her ne kadar Dolar’ı destekleyeceği beklentisi ile uzun süredir takip edilen ABD vergi reformu zora girse de, Kasım ayına yönelik pozisyon kapama isteğin ve satış baskısının hakim olmaya devam edeceğini düşünüyoruz
  • USD/TL kuru geride bıraktığımız haftada 3,82 – 3,90 geniş ; 3,84 - 3,88 dar bandında salındı. Zarrab davası öncesinde kurun tüm zamanların zirvesi olan 3,92 - 3.94 bandını test edebileceği görüşümüzü koruyoruz
  • İngiltere cephesinde zayıf halka olarak görülen Başbakan May’e yönelik soru işaretler, Sterlin üzerinde baskı kuruyor (bakınız grafik)
  • ABD’de bugün ÜFE, yarın ise TÜFE enflasyonu önemle takip edilecek. Türkiye cephesinde ise bugün ödemeler dengesi istatistikleri açıklanıyor

Geride bıraktığımız hafta, son zamanlarda alıştığımız üzere devam eden küresel hisse senedi rallisinin duraksadığını gördük. Gerek ılımlı büyüme, gerekse devam eden küresel merkez bankaları desteği, gerekse de düşük enflasyondan destek bulan hisse senedi piyasaları, ABD’de uzun süredir beklenen vergi reformunun geçmeyebileceği endişesi ile, her gün rekor kıran havasından sıyrılıp, yerini kar satışlarına terk etti. Vergi reformuna yönelik çatlak seslerin yükselmesi, hatta tasarının önümüzdeki yıla sarkma ihtimalinin de belirmesi, muazzam karların üzerinde oturan piyasaları, hazır yılın bitmesine teknik olarak sayılı günler kala, satışların da ivme kazanmasına neden oldu. İlginç bir şekilde, tasarının geçeceği endişesi ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri geride bıraktığımız haftalarda % 2,45 seviyelerine kadar yükselip akabinde artan endişeler ile % 2,30 seviyesinin diplerine kadar gevşese de, Cuma akşamı yeniden sessiz sedasız bir şekilde Amerikan 10 yıllık tahvil faizlerinin 10 baz puanlık bir yükseliş ile % 2,40 seviyesine geri döndüğünü de görüyoruz! Bu gelişmeyi tam olarak anlatmakta zorlansak da, geride bıraktığımız haftanın büyük bir kısmında Türk mali piyasalarının da satış baskı ile sancılı bir süreç yaşadığını söyleyebiliriz. 

Her ne kadar Başbakan Yıldırım’ın ABD ziyareti tamamlansa da, iki ülke arasında sancılı bir şekilde devam eden ilişkilerde tam anlamıyla bir düzelme göremiyoruz. Murat Yetkin’in konuyu çök iyi özetleyen ve hafta sonu kalem aldığı yazısında, kanamanın durduğu lakin tedavinin ise hâlâ başlamadığını okuyoruz. Her ne kadar Gülen, YPG/PYD, Zarrab, vize gerginliği ön planda olsa da, ABD basınından hafta sonu çıkan yeni bir haberin de ikili ilişkilerde gerginliği bir kademe daha yukarı taşıyabileceğini düşünüyoruz. ABD Ulusal Güvenlik eski danışmanı Mike Flynn’in, FETÖ lideri Gülen'in kaçırılıp teslim edilmesi karşılığında Türkiye’den para aldığı iddialarına rastlıyoruz. Ağır aksak yürüyen ve son dönemlerin en sancılı diplomatik sürecine ilave ve olumsuzluk bir halka olarak yansıyabileceğinden endişe ediyoruz.
 
Yeni haftaya Asya piyasalarının da keyifsiz bir başlangıç yaptığını görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası % 1,3 aşağıda işlem görüyor. Bu haftanın veri gündeminde önemli satır başları var. ABD’de bugün açıklanacak ÜFE, yarın ise TÜFE enflasyonu önemle takip edilecektir. USD/TL kuru açısından yükseliş eğilimli ana trend devam ediyor. 11 Eylül tarihinde görülen 3,3885 seviyesinden başlayan ve son 9 haftadır kesintisiz devam eden yükseliş eğilimli seyir, geçen hafta duraksadı. USD/TL kurunda teknik anlamda aşağıda en önemli seviye 3,81. Lakin, kurun 3,84 seviyesinin de altına inmekte zorlandığını görüyoruz. Hisse senedi piyasalarında yaşanan yükseliş eğilimli seyir, küresel borsalarda yukarda değindiğimiz nedenlerde ötürü görülen değer kaybına paralel haftayı son 2 haftanın en düşük seviyesi olan 108,949 puan seviyesinden tamamladı. Tahvil faizleri ise son yılların en yüksek seviyelerinde salınmaya devam ediyor. USD/TL kurunda olası 3,84 veya devamında 3,81 seviyesine doğru geri çekilmeler, özellikle 27 Kasım tarihinde başlayacak Zarrab davası öncesinde alım fırsatı verebileceğini düşünüyoruz. Kurun hedefi tüm zamanların zirvesi olan 3,92 – 3,94 olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
 

GBP/USD paritesinde 1,3090 seviyesi altında gecelik kapanış, tehlikeli sulara geçildiği algısını pekiştirebilir
 
Zayıf büyüme, yüksek enflasyon, Brexit bilmecesi ekseninde gönülsüz bir şekilde faiz artırmak zorunda kalan İngiltere Merkez Bankası’nın son hamlesi, Sterlin’deki değer kaybını durduramamıştı. İngiltere’de Brexit sürecinin tam anlamıyla “arap saçına” döndüğü yönünde artan inanışlar, hafta sonu Sunday Times haberine ile pekiştiğini görüyoruz. Muhafazakar parti içerisinde zayıf halka olarak görülen ve Brexit sürecini iyi yönetemediğine inanılan Başbakan May’e, Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Çevre Bakanı Michael Gove’un ortak imzayla yazdıkları mektupta kendilerinin Brexit planlarında geriye düştüklerini dile getirilmesi ve eleştirilerini paylaştığı mektubun basına düşmesi ardından, Sterlin yeniden satışlara sahne oldu. Haberde, Muhafazakar Parti’den 40 milletvekili güvensizlik mektubu imzalamak için anlaştığı, 48 vekil imzalı bir mektubun ise May’in başbakanlık görevinden düşmesine neden olabileceği de paylaşılıyor.

GBP/USD paritesinde Mart ayından beridir devam eden yükseliş eğilimli seyir, 1,3090 seviyesi altında gecelik bir kapanışta sorgulanabileceğini düşünüyoruz. Gerek siyasi gerekse diplomatik açıdan kestirilmesi zor virajlarda salınan Sterlin’i bir müddet uzaktan takip edeceğiz.
 
151090636303a68e2cbe3bc95f125b6e89dd5d7924_1_1200.jpg
Kaynak: Reuters

 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.