Günlük Piyasa Bülteni

Hazine Bölümü'müzün tecrübe ve birikiminden yola çıkarak Günlük Piyasa Analizleri yapılmakta ve siz değerli yatırımcılar ile paylaşılmaktadır.

Günlük hazırlanan bültenleri otomatik almak için Ad Soyad ve e-Posta adresinizi girerek "BÜLTENE KAYIT OL" demeniz yeterli.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 12/12/2017
 
  • Küresel mali piyasalardaki iyimserlik, büyüme teması ve düşük enflasyon ile korunmaya devam ediyor 
  • IMF 2018 için son yılların en güçlü büyümesini beklerken, emtia fiyatlarında da kıpırdanma görüyoruz
  • Bu bağlamda, kuzey denizi petrolü Brent’in varil fiyatı  66 doları aşarak Mayıs 2015 zirvesine geri döndü
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde % 11,1 ile etkileyici bir büyüme kaydetti  
  • TCMB’nin açıkladığı cari işlemler dengesi Ekim ayında 3,8 milyar dolar açık verdi 
  • FED’in bugün başlayan ve yarın sonuçlanacak FOMC toplantısından 25 baz puan faiz artırımı fiyatlanmış durumda. Gözler daha fazla 2018 projeksiyonlarında olacaktır 
  • USD/TL kuru 3,84 seviyesinin altında işlem göremeye devam ediyor. Teknik manada 3,75 – 3,84 bandı döviz açık pozisyonların kapatılması için fırsat vereceğini düşünüyoruz

Yılın artık son işlem günlerine girerken, iyimserliği hız kesmeden devam ettiğini görüyoruz. Pek çok hisse senedi rekor seviyelerde gezinirken, kontrol altında olan enflasyon, devam eden merkez bankaları desteği ve ivme kazanan büyüme teması, hisse senedi yatırımlarını destekliyor. Bu bağlamda, IMF’nin 2018 için büyüme tahmini son yılların en yüksek seviyesine çıkarken, emtia fiyatlarında da kıpırdanma görüyoruz. Brent cinsi kuzey denizi petrolünün varil fiyatı Mayıs 2015 seviyelerine geri dönerken, bu tablonun net enerji ithalatçısı olan Türkiye ekonomisi için de iyimser bir haber olmadığını not etmemiz gerekiyor. Dün gün boyu 3,84 seviyesinin altında seyreden USD/TL kuru, güçlü gelen büyüme verisine sınırlı tepki gösterdi. Yine de, yurtdışı iyimser havanın da yardımı ile USD/TL kuru gün boyu  3,8180 – 3,8370 aralığında salındı. BIST100 endeksi günü bankacılık hisselerine gelen alımlarla % 1,1 artıda tamamlarken, tahvil piyasasında ise sınırlı düşüşler görüldü. Teknik bir bakış açısı ile  3,84 seviyesinin altında gecelik ve haftalık kapanış yapan USD/TL kurunun bir sonraki durağı 3,75 seviyesi olarak görülüyor. Dün 3,82 seviyelerini aşağı yönlü geçmede zorlanan kurun, gece geç saatlerde ABD’de devam eden davadan gelen yeni haberler ile 3,8180 seviyesinden yeniden 3,84’lere doğru toparladığını görüyoruz. Davanın detayları ve jürinin kararını etkileyebilecek satır başları bu bültenin amacının dışında olduğundan konunun detaylarına inmek istemiyoruz. Lakin, son günlerde davanın önem sırasından düşmeye başladığı yönündeki söylemimiz de bir miktar törpülememiz gerekiyor. Hülasa, USD/TL kurunda görülen iyimser havanın uzun soluklu olmayacağını düşünüyoruz. TCMB’nin Perşembe günkü kararının sürprizler içerebileceğini düşünsek de, TCMB’nin agresif bir adım atmaktan imtina edeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar enflasyon dinamikleri bozulsa da, TCMB’nin piyasalarda ilave bozulma olmadan tüm cephanesini bir anda ortaya koyarak güçlü bir adım atmasını da doğru bulmuyoruz. Hülasa, TCMB’den beklediğimiz yumuşak adım ve ABD’de devam eden davanın önem sırasında yeniden yukarılara tırmanması ile kur cephesinde düşüşlerin de sınırlı olacağını düşünüyoruz. Özellikle 3,75 – 3,84 aralığı, döviz açık pozisyonların kapatılması anlamında fırsat sunacağına inanıyoruz.

Yılın artık son günlerine girmemiz ve gündemde önemli bir başlık olmaması nedeniyle, bülten yazmakta da her geçen gün biraz daha zorlanıyoruz. Sessiz piyasayı bugün ABD’de günün ikinci yarısında açıklanacak ÜFE enflasyonu, sabah saatlerinde Almanya’da ZEW tüketici güveni, İngiltere enflasyon raporu heyecanlandırabilir. Öte yandan, bugün başlayan ve yarın sonuçlanacak FED’in FOMC toplantısından da 25 baz puan faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. Faiz artırımında ziyade, FED’in 2018 yol haritası daha yakından takip edilecektir. 

TÜİK – Büyüme verilerini açıkladı
 
Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde % 11,1 büyüdü. Elbette manşet rakam oldukça etkili olsa da, geçen senenin sıkıntılı (darbe, terör) dönemi ile karşılaştırıldığını da unutmamak gerekiyor. Yine de, etkileyici bir büyüme verisi ile karşı karşıya olduğumuzu da söylemek gerekiyor. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,2 arttı. Detaylara baktığımızda, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde büyümenin ağırlıklı olarak tüketim kaynaklı (hanehalkı harcaması) olduğunu görüyoruz. Yatırım tarafından makina ve teçhizat harcamaları dört çeyreklik negatif performansın ardından artıya geçmesi de sevindirici bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Büyüme rakamları manşet anlamda etkileyici olduğu kadar detaylar da kısmen olumlu görülüyor. Lakin, sürdürülebilirlik açısından halen daha soru işaretleri oldukça fazla. Sene başından itibaren devam eden motoru durdurmama eğiliminin (vergi indirimleri, teşvikler ve KGF) ilelebet devam etmeyeceği düşünülürse, piyasa yansıması da dün tahmin edileceği üzere sınırlı kalması şaşırtıcı olmamalı.

15130654445ecb2c2d4e5e18467f967beb73c741a5_1_1200.jpg

Kaynak: Trading Economics

 
Cari işlemler dengesinde net hata ve noksan kalemi dikkat çekici

 
Cari işlemler hesabı Ekim ayında 3,8 milyar dolar açık veridi. Mal dengesi (dış ticaret dengesi) 5,6 milyar dolar açık verirken, Hizmet Gelirleri (turizm) 4,6 milyar dolar fazla; hizmet giderleri ise 1,9 milyar dolar açık verdi. Cari işlemler hesabının yanı sıra, sermaye dengesi 5,02 milyar dolar fazla verdi. Doğrudan yatırımlar 0,61 milyar doları artarken, portföy girişleri ise nette 1,62 milyar dolar arttı. Diğer yatırımlar tarafında ise nette 2.78 milyar dolar (banka ve diğer sektörlerin kullandığı krediler) giriş görüyoruz. TCMB’nin açıkladığı verilere göre, cari, sermaye ve finans hesapları (net rezerv)  1,19 milyar dolar artış gösterdi. Bu durumda, dengeyi sağlamak adına, net hata ve noksan kaleminin 3,80 milyar dolar arttığını görüyoruz. Neredeyse bir aylık cari açık kadar kaynağı bilinmeyen bir para girişi ile karşı karşıyayız (yıllık olarak net hata ve noksan kaleminin ise 11 milyar dolara yaklaştığını not etmek gerekiyor).

  15130654448a9bb7f4d699bc7c130f43c6e84c07ae_2_1200.jpg
Kaynak: TCMB


Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)
Grup Müdürü • Group Manager
Hazine Bölümü • Treasury Department
Yasal Uyarı: Bu e-postada yer alan yorumlar, kişisel bilgi ve tecrübelere dayanarak ve/veya güvenilir olduğuna inanılan kamuya açık kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır. Bu yayındaki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan, her ne surette olursa olsun kullanımı olumsuz etkileyecek her türlü sonuçtan dolayı Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. ve ayrıca her ne nam altında olursa olsun her ne akitle bağlı olursa olsun her türlü çalışanı ve bu yazının yazarı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz ve/veya bu bilgiler, hiçbir surette gönderenleri ilzam etmez ve/veya sorumlu kılmaz. Kullanan ancak kendi bilgi, inisiyatif ve değerlendirmesi ile hareket etmelidir.